Ga naar Content

Coronacrisis: geen kusjes en knuffels voor autistische tweeling Tristan en William (9)

WARMENHUIZEN - Het zijn moeilijke tijden voor families met gehandicapte kinderen in een zorginstelling. Sinds de corona-maatregelen komt de autistische tweeling Tristan en William Duinveld niet meer thuis. De instelling waar de jongens wonen is uit voorzorg afgesloten voor bezoek. Ook voor hun ouders Marcel en Mo en grote broer Jack.

Foto: aangeleverde foto

Sinds 12 maart verblijven Tristan en William Duinveld (9) in zorginstelling Midgard, vlak bij hun ouderlijk huis. Er is nog één korte ontmoeting geweest in de speeltuin, maar sindsdien moeten ze het doen met contact via het beeldscherm: "De jongens snappen er niets van," vertelt moeder Mo. "William geeft de hele tijd kusjes aan het scherm en Tristan kijkt even en loopt dan weg." 

Normaal gesproken zijn de jongens alleen in het weekeinde weg. Nu zijn ze uit voorzorg in quarantaine in de zorginstelling. "Het is zwaar maar het is niet anders. Het zijn je kinderen en die wil je thuis," zegt Marcel. "Om te zorgen dat niemand anders besmet kan raken blijven ze daar. Ze zijn nu gezond, maar ze kunnen het niet vertellen als ze zich niet lekker voelen."

"Ik laat ze straks niet meer los. Dan houd ik ze drie weken vast denk ik."

Mo duinveld over haar tweeling in quarantaine

William en Tristan kunnen wel naar huis, maar dan mogen ze niet terug naar Midgard. De tweeling is meervoudig gehandicapt en kan niet goed communiceren. Zonder hulp aan huis is dat geen optie voor het gezin.

De afstand eist inmiddels wel zijn tol. Marcel en Mo merken al dat de jongens het vertrouwen kwijtraken. "Ik zie aan Tristan dat hij denkt: Ik zie je, maar straks ben je weer weg. Ze willen gewoon graag naar huis. Het duurt maanden voordat hun vertrouwen weer hersteld is."

Dankbaar

Marcel en Mo zijn ontzettend dankbaar voor de zorg die William en Tristan nu krijgen bij Midgard. "Ze zijn hartstikke lief voor de kinderen. Ze zijn daar 'schoon' en dat willen ze zo houden. We zijn heel dankbaar voor de inzet. Het is voor hen ook niet makkelijk. "

Foto's en filmpjes van de tweeling komen voorbij op de smartphone van Mo. Het wachten is tot de coronacrisis voorbij is en ze elkaar weer kunnen ontmoeten. Marcel en Mo kunnen niet wachten: "Ik laat ze dan niet meer los. Dan houd ik ze drie weken vast denk ik."

Corona in de Noordkop & Texel
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn