Ga naar Content

Zaak tegen brandweer voor rol bij flatbrand Diemen geseponeerd

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na uitvoerig onderzoek door de Rijksrecherche besloten dat de zaak van de dodelijke brand in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen wordt geseponeerd. 

Foto: HFV/Olim Bajmat

Dit betekent dat zowel de brandweer Amsterdam-Amstelland als de organisatie als de betrokken brandweermensen zelf niet langer verdacht worden en zij niet worden vervolgd.

Bij de flatbrand in juli 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten drie mensen gewond. De brand was aangestoken en de verdachten zijn tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Maar het handelen van de brandweer tijdens de bestrijding van het vuur was onderwerp van onderzoek. 

 

 

Lees ook

Pas uren na het blussen werd David gevonden, op de twaalfde verdieping. Hij bleek door rook gestikt. Het bleef lange tijd een raadsel hoe het kon dat David niet direct, maar pas uren later, werd gevonden. Na onderzoek bleek dat er zijn fouten bij de brandweer waren gemaakt, voornamelijk in de onderlinge communicatie.

Communicatie

De brandweer vertelde twee jaar geleden dat het was misgegaan bij de communicatie tussen de officier van dienst en de brandweerlieden: 'De officier van dienst staat buiten het gebouw, probeert operationeel alles aan elkaar te knopen, de leiding te nemen. En zijn brandweermensen binnen moeten hem voorzien van informatie. En op dat gebied is dat niet goed gegaan.' David's familie deed aangifte tegen de brandweer. 

" Dit schept voor alle betrokkenen duidelijkheid"

Eric boog, burgemeester Diemen

Burgemeester Erik Boog van Diemen laat het volgende weten over het sepot: "Het is goed dat het Openbaar Ministerie deze strafrechtelijke onderzoeken heeft afgerond en conclusies heeft getrokken over het handelen van de brandweer bij de verschrikkelijke brand in de flat aan de Rode Kruislaan in 2017. Dat schept voor alle betrokkenen duidelijkheid." 

"Deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Diemen zullen we echter nooit vergeten. Onze gedachten gaan nog steeds uit naar de slachtoffers, hun naasten en vooral naar de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer. De opzettelijke brandstichting, waarvoor de daders inmiddels zijn gestraft, heeft hen onvoorstelbaar veel leed opgeleverd" , aldus Boog.

Lessen geleerd

" Het besluit van het OM doet ook recht aan de enorme inspanningen van de brandweer bij het bestrijden van de brand. Ik heb mijn waardering hiervoor al eerder geuit, maar wil dat hier nogmaals doen: de inzet van de brandweerlieden heeft bij deze brand aantoonbaar meer slachtoffers voorkomen. Daarnaast zijn vanwege de gebeurtenissen bij de brand door de brandweer ook lessen geleerd voor de toekomst, welke zijn omgezet in concrete acties." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!