Ga naar Content
West-Friesland

Nul inkomsten: Enkhuizer tatoeëerster doet oproep voor financiële ondersteuning

3 april 2020, 15.16 uur · Aangepast 8 april 2020, 11.51 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: Tattoostudio Enkhuizen / Google Maps

ENKHUIZEN - Saskia Righart van Gelder van Tattoostudio Enkhuizen doet een laatste oproep: ze wil dat tatoeëerders in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning. Tatoeëerders staan met hun rug tegen de muur, zo vertelt ze. Ze moeten door de coronamaatregelen noodgedwongen de deuren sluiten. Maar wat betreft de financiële tegemoetkoming vallen ze buiten de boot.

Saskia's tattoostudio aan de Vijzelstraat in Enkhuizen dreigt in de problemen te komen. Tatoeëerders hebben een contactberoep, net zoals kappers, nagelstylisten en schoonheidssalons. De deuren zijn daarom verplicht gesloten tot en met 28 april. 

Net als veel andere ondernemers wordt Saskia geraakt door de coronamaatregelen. De overheid stelt ter compensatie een financiële tegemoetkoming van 4.000 euro beschikbaar voor veel ondernemers. Er is hiervoor een lijst opgesteld waar diverse bedrijven op staan, zoals circussen, casino's, sportscholen, maneges en schoonheidssalons. Maar tattoostudio's, die staan er niet op.

"Ik heb een koophuis en ik heb een gezin te onderhouden."

Saskia Righart van gelder, tattoostudio Enkhuizen

Sinds de tattoostudio gesloten is, zijn er nul inkomsten voor Saskia. "We staan letterlijk met onze rug tegen de muur", zegt ze. "Ik heb een koophuis en een gezin te onderhouden." Ze heeft veel internationale klanten en naast haar studio is ze ook jurylid op tattooconventies. 

Saskia begon zo'n achttien jaar geleden met tatoeëren en aan stoppen wil ze nog lang niet denken. "Ik begon op een conventie, daar was ik toen één van de drie dames", vertelt ze. "Nu is het 50/50, daarom is het zo belangrijk dat we nu aan alle bellen trekken. We hebben zo hard gevochten voor ons bestaan."

Oproep

De lijst van beroepen die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming wordt aanstaande maandag 6 april opnieuw gepubliceerd, omdat meerdere beroepen er niet op zouden staan. Maar alle hoop daarop is inmiddels verloren bij Saskia. "Ik verwacht niet dat we erbij komen te staan."

Toch doet ze nog wel een laatste oproep. "We hebben een groep met tatoeëerders en zelfs klanten gevraagd om een petitie te tekenen." Inmiddels is deze petitie bijna 25.000 keer ondertekend.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier