Ga naar Content

Viering 75 jaar Vrijheid in Hoorn aangepast, vrijheid wordt thuis en online gevierd

HOORN - Nederland viert dit jaar 75 jaar vrijheid, maar door de coronacrisis kan dit niet uitbundig gevierd worden. Zo ook in Hoorn, waar het Comite 40-45 Hoorn en de groep 75 jaar Vrijheid in Hoorn willen inzetten op een online herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. "We waren het jaar nog zo mooi gestart", zegt Marian Vleerlaag.

Foto: Gemeente Hoorn

Het startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid werd landelijk gevierd met een groot Holocaust-monument. "Dat was al zo'n prachtige aftrap", vertelt Vleerlaag. "Het is ontzettend jammer dat dit nu speelt, juist ook vanwege het jubileum. We hadden zo'n mooi programma."

De coronacrisis zorgde voor roet in het eten van de verdere vieringen. Wat in eerste instantie nog onwerkelijk leek, zorgde er in de afgelopen maanden voor dat de organisatie hun plannen finaal overhoop moesten gooien. "We zijn nu al bijna 6 weken bezig om te kijken hoe het nu verder moet, want wat kan nog wel en wat kan niet", aldus Marian.

We hebben dit jaar waarschijnlijk de stilste tocht ooit

Marian Vleerlaag

Dat door de coronacrisis zaken worden uitgesteld of afgelast betekent niet dat de gehele viering geen doorgang kan vinden. Zo wordt op 20 april een plaquette onthuld bij het NS-station voor de weggevoerde joden, dat gefilmd en uitgezonden wordt.

Burgemeester Nieuwenburg houdt op 4 mei een toespraak, die online bekeken kan worden. En op die dag vliegen drones met camera's door de verlaten straten van de stad, waarbij de beelden via Facebook gestreamd worden. De organisatie hoopt dat alle Hoornse inwoners op 5 mei thuis hun vlaggen uit willen hangen, om de stad te kleuren en 75 jaar vrijheid te vieren.

"We hebben dit jaar waarschijnlijk de stilste tocht ooit", vertelt Marian. "Maar hoe mooi is het dan om te zien dat we ondanks alles een vorm kunnen vinden om de herdenking groots te vieren. Ik vind ons super als stad, en ik ben ook trots op de regio. Er zijn zo veel initiatieven. Je ziet dat heel veel mensen op zoek zijn naar verbondenheid."

Theatervoorstellingen naar het najaar

De twee theaterproducties die gepland stonden rondom de viering van 75 jaar vrijheid zijn uitgesteld. Deze worden waarschijnlijk in het najaar opgevoerd. "Theater Op de Bon hopen we 5 september op te kunnen voeren, tijdens de opening van het culturele jaar", zegt Marian. 

"De voorstelling van theatergroep Westend vindt plaats op 21 en 22 november in schouwburg Het Park in Hoorn. Dit is een stuk met niet alleen mensen uit de regio, maar ook met échte verhalen van West-Friezen uit de Tweede Wereldoorlog", gaat ze verder. "We hopen dat het dan allemaal door kan gaan, maar we houden ook nog een slag om de arm."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier