West-Friesland

NL
V

Vader en zoon met gloednieuw visrestaurant in Enkhuizen hard getroffen: "Droom valt in duigen"

4 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 4 april 2020, 11.09 uur · Door Redactie

ENKHUIZEN - Het gloednieuwe restaurant was nog maar nét open na een dure verbouwing, toen vader en zoon Schilder te horen kregen dat hun zaak moest sluiten vanwege de corona-crisis. “Het doet wel heel veel pijn en heel veel zeer. Jarenlang ben je aan het toewerken naar iets”, vertelt zoon Theo Schilder.

Jacco en Theo Schilder, vader en zoon, zitten er verloren bij in hun lege zaak in een prachtig stukje van Enkhuizen. Op de straten en in de winkels en cafés is het uitgestorven, maar in hun restaurant de luide muziek van André Hazes. Sinds halverwege maart zijn ze nu dicht. Jacco kreeg dat te horen toen hij op vakantie was en Theo de zaak runde. "Het restaurant zat vol, maar we moesten onze mensen naar huis sturen, dat is wel hard. Tja, en dan is het einde verhaal", vertelt Jacco. 

Het nieuws komt hard binnen. "Maandagochtend ben ik naar de zaak toe gegaan, en toen heb ik wel even een paar tranen gelaten. Dan kom je hier binnen, en dat weet je gewoon: jeetje, we hebben zo’n gigantisch dure verbouwing gehad...", vertelt de ondernemer. "Voor we op vakantie gingen had ik net tegen mijn vrouw gezegd: dit hadden we tien jaar eerder moeten doen. Maar toen we terugvlogen dacht ik: dat hadden we een jaar later moeten doen."

Familiebedrijf

De familie Schilder zit al generaties lang in 'de vis'. Opa had een visserboot in Volendam genaamd 'De 80'. In 1984 openden de ouders van Jacco een viswinkel in Enkhuizen.  Die viswinkel is langzaam veranderd in het visrestaurant dat het nu is. "Het begon met een stoeltje voor de deur, toen twee stoeltjes voor de deur en een tafel. En afgelopen december openden we na vier weken verbouwen de deuren van ons visrestaurant", vertelt Jacco trots. "Een droom die uitkwam. We draaien drie goede maanden. En van de een op andere dag stortte die droom in duigen", vertelt Jacco. 

Quote

"Van de een op andere dag stortte onze droom in duigen"

Jacco Schilder

Overheidssteun

Omdat de zaak bij de Kamer van Koophandel nog ingeschreven staat als een viswinkel, hebben Jacco en Theo geen recht op overheidssteun. Viswinkels mogen namelijk open blijven. "We hebben alles zo goed mogelijk geprobeerd te regelen. De naam is wél gewijzigd, de bestemmingsplannen zijn goed gekeurd bij de gemeente, maar dat ene regeltje is blijven staan", vertelt de ondernemer. "We weten niet hoe, of, en hoe snel we dit kunnen oplossen, dus voorlopig is het onzeker of we ergens aanspraak op kunnen maken."

Tekst gaat verder onder de video.

200405_ONDERNEMERS_CAFE - NH Nieuws

Vader en zoon besluiten om met een aangepaste menukaart te gaan bezorgen. "We zijn terug gegaan naar het oude wat we hadden: de viswinkel. En we hebben specifiek gekozen voor wat groentes erbij om iedereen de goede vitamines te geven, wat niet geheel onbelangrijk is in deze tijd", zegt zoon Theo, die vooral in de keuken te vinden is.

Ook organiseren ze een kleurwedstrijd, waarvan de winnaars kibbeling mogen komen eten als de crisis voorbij is. En die crisis moet, volgens vader en zoon, eind juni echt voorbij zijn om het te kunnen overleven. "Het is mijn kind, samen met mijn kind", zegt een geëmotioneerde Jacco.

Hoe uitzichtloos de situatie soms ook lijkt, opgeven zit niet in hun aard. Dat ene doel houden ze voor ogen: "Die deur moet en zal weer open gaan. Ik zal tot mijn laatste snik daarvoor blijven vechten."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier