Alkmaar

NL
V

Oproep PWN: "Kom dit weekend niet naar het duingebied"

3 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 3 april 2020, 13.10 uur · Door Anne Klijnstra

CASTRICUM - Drinkwaterbedrijf PWN drukt het publiek op het hart om dit weekend niet naar het Noordhollands Duinreservaat te komen. "In de weekenden is het altijd al drukker, en met het mooie weer kan de toeloop te groot worden", stelt een woordvoerder van bedrijf. "Blijf thuis of kom op een rustiger moment."

PWN

Het belooft dit weekend weer prachtig weer te worden. Vooral zondag zijn er uitschieters te verwachten van 19 graden. Ondanks de geldende coronamaatregelen vreest PWN dat het wel eens (te) druk kan worden in het duingebied tussen Bergen en Wijk aan Zee.

"We roepen het publiek echt op om niet te komen", stelt PWN-woordvoerder Gert Jan Vreken. "We zien de afgelopen weken al dat het drukker is dan anders in onze natuurgebieden, mensen willen begrijpelijkerwijs graag een luchtje scheppen."

"Het merendeel houdt zich daarbij prima aan de RIVM-regels, maar in de weekenden is er beduidend meer bezoek en is het dus lastiger om je aan die regels te houden. Onze boswachters houden dat scherp in de gaten en spreken mensen ook aan."

"Mocht het te druk worden of parkeerplaatsen overvol raken, dan koppelen wij dat terug aan de Veiligheidsregio's. Het is aan hen om dan tot sluiting van gebieden of andere maatregelen over te gaan. Dat bepalen wij niet."

Niet preventief sluiten

Ook de Veiligheidsregio's Noord-Holland Noord (VRNHN) en Kennemerland houden de situatie op stranden en in natuurgebieden dit weekend nauwlettend in de gaten. "We volgen daarin de regering", laat een woordvoerder van VRNHN weten. "Nederland gaat niet op slot. Het advies blijft: blijf thuis, hou afstand."

"We sluiten ook niet preventief natuurgebieden af, maar monitoren dit weekend wel en indien nodig volgen er maatregelen." In de huidige noodverordening staat overigens wel dat campings met gedeelde sanitaire gebouwen niet open mogen en dat het vaarseizoen is uitgesteld.

Extra boswachters

PWN heeft ook dit weekend extra boswachters op de been. "Met dit extra toezicht controleren we, naast op de RIVM-regels, ook op onze eigen toegangsregels. We merken dat er veel 'nieuw' publiek is die de regels nog niet goed kennen", legt Vreken uit.

"Mensen die toch van de paden af gaan of de hond los laten lopen. En voor het duinreservaat heb je een duinkaart nodig die bij de ingangen gekocht kunnen worden. Maar nogmaals: kom op een rustiger moment naar het duingebied, en niet in de weekenden."