Ga naar Content

Gezocht: Opmeerse tuinen met ruimte voor een boekenkast

OPMEER - De bibliotheek is dicht en de boekenmarkt in sporthal De Weyver gaat dit jaar ook al niet door. Om er voor te zorgen dat Opmeer blijft lezen, willen Nelleke Guijt en Wiebo Beenen in iedere dorpskern een of meerdere boekenkasten neerzetten waaruit inwoners naar hartelust leesvoer mogen meenemen.  Ze zoeken nog wel adressen waar zo'n kast in de tuin mag staan. 

Foto:

"In Hoogwoud hebben we al voldoende adressen voor een kast, maar in de andere kernen nog niet", vertelt Nelleke Guijt. Ze is de vrouw achter het burgerinitiatief Gemeente Opmeer Helpt Elkaar, en heeft voor dit project de handen ineengeslagen met Wiebo Beenen, organisator van de jaarlijkse boekenmarkt.

Aan boeken geen gebrek. "De organisatie van de boekenmarkt heeft gratis boeken toegezegd", vertelt Guijt. Ze zijn nog wel op zoek naar kasten, waar ze niet de minste eisen aan stellen. "Ze moeten identiek zijn, op slot kunnen en aantrekkingskracht hebben. Je kunt wel zo'n stalen kast neerzetten, maar die zijn niet uitnodigend om te openen." 

Ze hebben inmiddels een set identieke kasten op het oog. "Met zo'n gezellig puntdakje", beschrijft Guijt de meubels. Ze hopen de eerste boekenkasten volgende week te kunnen plaatsen, maar in veel kernen is dus nog geen ruimte voor de outdoor-bieb gevonden. "In Opmeer, Aartswoud, Spanbroek, De Weere, Gouwe, Zandwerve en Wadway zoeken we nog adressen." 

Corona

Zoals voor veel van de soortgelijke minibiebs geldt, hoeft er in Opmeer voor een meegenomen boek geen ander boek te worden teruggeplaatst. "Dat is vanwege corona niet handig", verklaart Beenen. "Als het boek uit is, zet je het maar in je eigen boekenkast."

De kasten worden gevuld met een breed scala genres, belooft Beenen. "Van kinderboeken tot romans." Hij hoopt dat de boekenkasten het gemis van de boekenmarkt dit jaar enigszins goed kan maken. "En dat de mensen die een boek uit de kast halen daarmee gestimuleerd worden. En wellicht zelf ook nog een boek bij de lokale boekhandel kopen, want dat is m'n grootste zorg in deze tijd." 

Na de crisis

Hoewel het aanvankelijke idee nog moet worden uitgevoerd , denkt Guijt graag alvast groter. "Het zou mooi zijn als we het kunnen uitbreiden met kasten voor spelletjes en puzzels. Ook na de crisis heeft het een functie."

Vorig jaar deed NH Nieuws verslag van de boekenmarkt in De Weyver. Bekijk het item hieronder terug. 

190506N_0001_BOEKENMARKT - NH Nieuws

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier