Ga naar Content

De Peiling: Moet Schiphol veel strengere coronamaatregelen nemen?

Passagiers die aankomen op Schiphol na een vlucht vanuit de Amerikaanse staat New York, dat hard getroffen is door de uitbraak van het coronavirus, worden niet extra gecontroleerd wanneer ze aankomen in Nederland. Luchtvaartpersoneel maakt zich zorgen en vindt dat Schiphol strengere coronamaatregelen moet nemen. Wat vind jij?

Foto: ANP

7 vluchten uit New York
"De KLM heeft door de coronacrisis veel vluchten geschrapt, maar vliegt nog zeven keer per week van en naar corona-brandhaard New York", zegt NH Nieuws luchtvaartverslaggever Doron Sajet. "Een entry-screening; het checken van reizigers die naar Nederland komen, gebeurt niet. Schiphol zegt hierin de adviezen van het RIVM en de GGD te volgen."

Onrust onder cabinepersoneel
De vakbond voor cabinepersoneel, de VNC, wil dat de vluchten van en naar New York per direct stoppen. Daarnaast eist de vakbond dat ook aan boord de anderhalve meter afstand-regel wordt ingevoerd. Volgens KLM is dat onmogelijk. D66 in de Tweede Kamer stelt voor een voorbeeld te nemen aan Lufthansa, waar de middenstoelen in vliegtuigen worden geblokkeerd.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Grondpersoneel
Al eerder trok grondpersoneel op Schiphol aan de bel. Zo mochten medewerkers van Axxicom, die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van mindervaliden en ouderen geen mondkapjes dragen van hun werkgever. Ook bagageafhandelaars deden hun beklag omdat ze te veel op een kluitje moeten werken.

Maatregelen
Schiphol zegt al veel maatregelen te hebben genomen om ruimte tussen passagiers onderling en het personeel te creëren. Overal in de terminals is tape op de vloer aangebracht om de 1,5 meter afstand aan te kunnen geven. Bij de incheckbalies hangt plastic tussen de medewerkers en de reizigers en de bagage-afhandeling wordt beter verspreid over de banden.

Kamervragen
De berichtgeving over Schiphol op NH Nieuws heeft inmiddels ook politiek Den Haag bereikt. Verschillende partijen hebben kamervragen gesteld over de werkwijze op de luchthaven.

Update 12:25
Ook vakbond CNV vindt dat vluchten van en naar coronabrandhaard New York op de kortst mogelijke termijn moeten worden verboden. Die oproep doet vakbond CNV, die onder meer bevreesd is voor de veiligheid van personeel op de luchthaven. Onder meer bij beveiligers op Schiphol heerst groot onbegrip over het doorgaan van de vluchten.

Wat vind jij?
Vind jij dat er op Schiphol veel doortastender moet worden opgetreden om de verspreiding van het coronavirus te stoppen? We horen het graag van je.

Op NH Radio en tv hoor en zie je De Peiling tussen 18:00 en 20:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].