Ga naar Content

Fotograaf Sytske brengt de bijzondere Texelse natuur bij je thuis

TEXEL - Veel mensen zitten door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis. De Texelse fotograaf Sytske Dijksen gaat vaak naar de meest afgelegen plekken van het eiland om daar de natuur te fotograferen. Zo maakte ze afgelopen week mooie plaatjes van scheermesjes bij laag water. Troostbeelden voor de thuisblijvers.

Foto:

Op Facebook had Sytske zich verontschuldigd dat zij er wel op uit gaat en veel mensen thuis moeten blijven. "Ik heb geschreven dat het me spijt voor mensen die aan huis zijn gekluisterd en dat ik met ze meeleef. Maar ik ging altijd al op pad en de natuur in." Sytske kreeg veel positieve reacties op sociale media. "Mensen schreven: 'Blijf toch vooral de natuur in gaan en mooie foto's maken, daar genieten wij dan weer van'. Dat is goed om te horen en stimuleert me om door te gaan. Ik help er natuurlijk ook niemand mee om ook binnen te gaan zitten."

Sytske is de pensioenleeftijd inmiddels voorbij en is niet bang om ziek te worden. "Mijn man Adriaan en ik, we zijn met z'n tweetjes en in de natuur kom je bijna niemand tegen. Wij hebben het op Texel eigenlijk nog getroffen. Als je met je gezinnetje in een flatje in de stad zit is dat natuurlijk een heel ander verhaal", aldus Sytske.

Foto:

Haar favoriete plek op Texel is De Hors, het meest zuidelijke gedeelte van het eiland. Het natuurgebied vindt zijn oorsprong in 1749, toen zandplaat De Hors zich bij het eiland voegde. Het zuidelijke deel van De Hors bestaat dan ook uit een grote strandvlakte. Door de aanvoer van zand ontstonden op De Hors duinen, vanaf welke men een prachtig uitzicht heeft op het gebied.

Sytske maakt er foto's van het weidse landschap, de zandverstuivingen en close-ups van diertjes en plantjes die vaak de prachtigste kleuren hebben. "Ik vind het ontzettend leuk om mensen te laten zien wat er allemaal te vinden is op plekken waar je niet zo snel komt. Je moet het natuurlijk wel zien en je moet er net op het goede moment zijn."

200330_NATUURFOTOGRAAF - NH Nieuws

Corona in de Noordkop & Texel
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn