Noord-Holland

Yogascholen tussen wal en schip: 'Geen inkomsten, wel kosten'

29 maart 2020, 13.48 uur · Door Redactie

Whatsapp

NOORD-HOLLAND - Yogascholen kunnen geen aanspraak doen op de aangekondigde hulp van de overheid. Ze lopen door hun registratie bij de Kamer van Koophandel tegen een muur op. "De overheid zou moeten kijken naar wat de onderneming doet, niet alleen naar een code van de KvK."

Adobe Stock

Doordat de Kamer van Koophandel geen eigen categorie heeft voor yogascholen, loopt de branche nu geld mis om kosten zoals huur en elektriciteit van te betalen. Voor veel yogascholen is dit een flinke domper; de scholen zijn dicht, terwijl de kosten gewoon doorlopen. 

Ewout de Bruijn heeft een yogaschool in Beverwijk. Hij vindt dat de overheid gerichter moet gaan kijken naar wat ondernemers doen: "De overheid moet die codes van de KvK loslaten. Op deze manier mist de regeling zijn doel." Ewout zijn yogaschool is nog niet winstgevend, maar de inkomsten dekken normaalgesproken wel de kosten: "Ik heb nu geen inkomsten, maar wel de kosten."

Ewout de Bruijn - Ewout de Bruijn/ NH Nieuws

Verdrietig 

Maura de Bruijne uit Heerhugowaard heeft een sportstudio in Alkmaar. Mind your body & health geeft naast yogalessen ook andere lessen, maar is sinds 16 maart noodgedwongen gesloten. Ook Maura kwam er afgelopen vrijdag achter dat ze geen financiële hulp krijgt van de overheid. Ze had hier wel op gerekend, daarom was het een enorme klap: "Het is raar dat de overheid je verplicht om dicht te gaan, maar je vervolgens niet helpt."

Quote

Het is raar dat de overheid je verplicht om dicht te gaan, maar je vervolgens niet helpt"

Maura de Bruijne

Nadenken over de toekomst durft Maura bijna niet te doen. De huur van de studio moet gewoon betaald en andere vaste lasten lopen ook op. "Ik durf er bijna niet over na te denken, we hebben hier acht jaar keihard voor gewerkt en het zou heel verdrietig zijn als het op deze manier eindigt" 

Een Amsterdamse yogaschoolhoudser is online een petitie gestart om yogascholen, net als dansscholen, wél te compenseren. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Whatsapp