Ga naar Content

Online collectebus gestart vanwege het coronavirus: "Al tweederde opgehaald"

ASSENDELFT - Vanwege het coronavirus mogen de collectanten niet meer de straat op. Dit vindt ReumaNederland begrijpelijk, maar het baart ook zorgen. Reumapatiënt Rob Verweij uit Assendelft is daarom een online collectebus gestart: "Ik zie de impact van Reuma bij de mensen."

Foto: ANP

Gevolgen 

De precieze gevolgen van de coronacrisis moet het Reumafonds nog ondervinden. Met de collectebussen wordt onder meer wetenschappelijk onderzoek gefinancierd. Rob: "Reuma is niet altijd zichtbaar, maar het is een groot onderdeel van je leven." Elke dag staat in het teken van de ziekte. "Je bent altijd je energie aan het verdelen."

Naast wetenschappelijk onderzoek worden ook trainingen gefinancierd van het collectegeld. "Wij krijgen geen subsidies", aldus Lavina van ReumaNederland. De trainingen worden door reumapatiënten zelf gegeven. Zo krijgen mensen met reuma meer inzicht en handvatten om met de ziekte om te gaan.

Rob: "In de training gebruik ik vaak het voorbeeld van de lepeltheorie. Normaal heb je op een dag twintig lepels en elke actie die je doet kost één lepel. Opstaan, douchen, tandenpoetsen, ontbijten, kleding aantrekken, etcetera. Voordat je de deur uit gaan naar je werk, heb je soms al tien lepels verbruikt."

Tweederde

Op Facebook heeft Rob een online collectebus geopend en boven verwachting heeft hij in één ochtend nu tweederde opgehaald van wat hij normaliter aan de deur zou ophalen. "Ik denk dat als iemand je kent het makkelijker is om aan die persoon te geven", verklaart hij. 

Rob zou willen dat uiteindelijk onderzoek ervoor kan zorgen dat reuma in het proces gestopt zou kunnen worden. "Al kan je maar tien procent verbeteren, dat levert zoveel op", vertelt Rob. "Op het moment dat je tien procent meer energie krijgt, wat ik kreeg door medicijnen, dan kun je meer om je heen kijken en dan krijg je meer kwaliteit van leven. Met relatief weinig middelen kan veel bereikt worden", besluit hij. 

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier