Ga naar Content

Melkboer Marten verbindt boeren en consumenten: "Ergens in die lange keten gaat het mis"

AMSTERDAM - Rondom Amsterdam wordt door honderden boeren een enorme hoeveelheid melk geproduceerd. Toch vindt slechts een fractie zijn weg naar de stad, zo merkte Marten Verdenius. Om boer en consument beter met elkaar te verbinden, is hij als melkboer aan de slag gegaan in de straten van Amsterdam. 

Deze opname is gemaakt voor de coronacrisis.

Mart Verdenius - NH Nieuws

Martens droom begon tijdens zijn studie duurzame ontwikkeling. Hij werkte destijds bij een melkveehouder in Ouderkerk aan de Amstel en kon 'niet wachten om de boeken aan de kant te smijten en lekker bezig te zijn tussen de beesten en in de natuur'. 

Twee werelden apart

Toch merkte hij dat de boerderij voor veel Amsterdammers een wereld apart is. "Lokale producten zijn hip, maar slechts een heel klein gedeelte van die producten vindt daadwerkelijk zijn weg naar de stad. En terwijl veel mensen positief en romantisch denken over het boerenambacht, is er toch ook veel negativiteit. Er wordt niet mét boeren gepraat, maar tegen ze geschreeuwd. Ergens in die lange anonieme keten gaat het mis en verliezen boer en consument elkaar uit het oog."

Daar wilde Marten verandering in brengen. "Ik dacht: 'er is een verbinder nodig, iemand die tussen de boer en de consument staat'. Wat Amsterdam nodig heeft: is een melkboer! Dus ik heb een keteltje gekocht, heb die bij een boer op het erf gezet en ben de stad ingegaan. Eerst een beetje onwennig, maar verrek: de mensen kwamen nog ook!"

"We moeten zonder oogkleppen consumeren en verantwoorde keuzes maken"

Marten verdenius

Naast het melkboer-zijn zet Marten zich ook in voor een 'radicaal andere voedselketen'. "Ik merkte dat ik niet de enige was die klaar was met smakeloos en anoniem voedsel, en die zorgen had over het landschap en het ambacht. Met een groep anderen is het Grondverbond opgericht, waarin wij samen met boeren en consumenten vorm willen geven aan een andere voedselketen. Eentje waarin ecologische en sociale waarden een plaats vinden."

Sleutel in handen

Volgens de Amsterdammer is het tijd om 'zonder oogkleppen te consumeren'. "We moeten verantwoorde keuzes gaan maken. En met z'n allen hebben wij die sleutel in handen!"

Podcast

Alle afleveringen van Strijders kun je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!