Ga naar Content
Haarlem

Vossen voeren en klussen: Artisklas Haarlem geeft een blik achter de schermen tijdens coronacrisis

28 maart 2020, 10.00 uur
Door: Redactie · Foto: privéfoto

HAARLEM - De vaste bezoekers van de kleinste dierentuin van Nederland hoeven het deze dagen niet zonder hun geliefde dieren te doen. Harald en Sylvia van Artisklas Haarlem zijn namelijk een vlog begonnen. Dagelijks laten ze zien wat voor werkzaamheden gebeuren en, nog leuker, hoe de dieren worden gevoerd.

"Het is even lastig, ook voor ons is het wat behelpen deze dagen", vertelt Harald aan NH Nieuws. Het is al lastig om op straat anderhalve meter afstand te houden van elkaar, laat staan in de kleinste dierentuin van Nederland. "In de keuken staan de wasbakken op een meter naast elkaar. Dus daar kunnen we met maximaal twee mensen staan."

Het opendoen van de poort is inmiddels een hele 'dans' geworden, lunchen gebeurt op ruime afstand van elkaar en op de smalle paden is het goed uitkijken of er toevallig niet iemand opduikt achter het groen. Met een kleine club vrijwilligers wordt er in het weekend gewerkt, doordeweeks voederen Harald en Sylvia de dieren. En dat laten ze nu iedereen via Facebook zien.

De poolvossen krijgen eten bij Artisklas Haarlem

Artisklas Haarlem vlogt tijdens de coronacrisis - NH Nieuws

De wasberen wel, de kerkuil niet

"We zijn natuurlijk geen professionele vloggers, maar het is leuk om te doen", vertelt Harald. Soms moet de opname even opnieuw. "Dan sta je in beeld vijf minuten met een verkeerde sleutel aan een hek te rammelen of je verspreekt je een paar keer, dan doen we het even over." De komende dagen gaan ze door met het maken van de filmpjes. De nandoes, de stekelvarkens en de wasberen komen onder meer nog aan bod, maar niet ieder dier lijkt geschikt voor een vlog. "De kerkuil bijvoorbeeld. Die eet 's avonds als het donker is. Dan kan je een kuiken neerleggen, maar dan gebeurt er verder niets. Dat is natuurlijk wat minder leuk om naar te kijken."

Extra voer

Ze missen natuurlijk de inkomsten van de bezoekers tijdens de weekenden, maar vooralsnog loopt alles wel. "We werken natuurlijk met vrijwilligers, dus dat zijn de kosten niet. Voor de zekerheid hebben we wel wat extra diervoer kunnen inslaan, voor het geval het allemaal echt op slot gaat." 

Foto:

Exotische zwam

In de dierentuin groeien ook veel planten. Zo dook er in juni vorig jaar ineens een zeldzame zwam op tussen het groen op het terrein.

Rode Traliestinkzwam opgedoken in Haarlemse dierentuin Artisklas - NH Nieuws

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn