Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

VIDEO: Op het platform van Schiphol kun je een speld horen vallen

25 maart 2020, 17.30 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Schiphol verandert deze dagen van een van Europa's drukste luchthavens tot een gigantisch parkeerterrein voor werkeloze vliegtuigen. Voor alle luchtvaartmaatschappijen komt de vluchtuitvoering nagenoeg stil te liggen, daarom moet voor ieder toestel de komende weken tot maanden een plekje worden gevonden.

Geparkeerde vliegtuigen tijdens de coronacrisis op Schiphol - Amsterdam Airport Schiphol

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Schiphol is de thuisluchthaven voor KLM, Transavia, TUI Nederland en Corendon, maar ook buitenlandse maatschappijen zoals Easyjet en Level hebben hier een basis. Voor al deze maatschappijen moet de komende tijd een parkeerplek worden gevonden. De eerste tientallen vliegtuigen hebben al een plaatsje toegewezen gekregen, bijvoorbeeld op Schiphol-Oost.

Kern-Schiphol

Vanaf dit weekend gaat Schiphol het werkgebied afschalen door pieren af te sluiten. Uiteindelijk gaan vijf van de zeven pieren dicht en gaat de luchthaven de komende tijd door als 'Kern-Schiphol'. De vijf afgesloten pieren zullen ook gebruikt worden als parkeerplekken voor vliegtuigen.

De meeste maatschappijen voeren nu nog repatriëringsvluchten uit voordat ze de dienstregeling volledig stilleggen. Alleen KLM houdt een aangepast schema, wat neerkomt op zo’n 10 procent van het normale aantal vluchten.

De eigen cameraploeg van Schiphol maakte een impressie van het veel stillere Schiphol:

Geparkeerde vliegtuigen tijdens de coronacrisis op Schiphol - Amsterdam Airport Schiphol

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier