West-Friesland

NL
V

Onzekerheid over regionale aanpak kabinetsmaatregelen tegen corona

25 maart 2020, 16.56 uur · Door Maarten Edelenbosch

WEST-FRIESLAND - Ondanks de kabinetsmaatregelen om samenscholing tegen te gaan, is nog lang niet altijd helder wat nou wel, en wat nou niet mag. Niet alleen burgers worstelen hiermee, maar ook voor gemeentes is nog lang niet alles duidelijk. In de kop van Noord-Holland wordt gewerkt aan een noordverordening die regiobreed duidelijkheid moet verschaffen. Alleen wordt die pas volgende week verwacht.

Volgens de veiligheidsregio Noord-Holland Noord staat de telefoon roodgloeiend met gemeente-ambtenaren die meer willen weten over hoe ze de maatregelen moeten toepassen.  "Je moet het ook goed doen. Want als je het niet goed doet dan ga je mensen bekeuren die daar dan weer bezwaar tegen maken. Dan ben je verder van huis. Dus neem de tijd, rust kan ons redden in dit rare tijdperk", legt burgemeester Jan Franx van Koggenland uit.

Volgens hem is er al heel veel wel duidelijk. "Alleen bijvoorbeeld nog niet over de evenementen tussen 6 april en 1 juni. Daar moeten we scherper naar kijken wat het betekent voor de regio." 

Markten wel of niet open

Ook voor de markten is nog niet duidelijk welke kant het op gaat. In Enkhuizen is die vandaag gewoon geopend. Ook hier lijken de mensen zich goed aan te passen aan de 1,5 meter-regel. Al is dat op sommige stukken van de smalle winkelstraat nog best lastig. Maar blijven de markten de komende weken nou open? Of mogen straks alleen nog kramen komen die voorzien in de eerste levensbehoeften?

Quote

"Het kost me heel veel als ik niet meer op de markt mag staan"

ilse mulder, marktkoopvrouw

"Ik hoop dat ik er dan bij zit met mijn hondenbrokjes en kattenbrokjes", zegt Ilse Mulder die dierenbenodigdheden verkoopt. Behalve voorzorgsmaatregelen heeft ze nog geen duidelijkheid gekregen over hoe het verder moet op de markt. "Zolang ik kan staan, blijf ik staan. Ik sta op drie markten in West-Friesland. Het kost me heel veel als ik niet meer op de markt mag staan." 

Handhaving maatregelen

Er staan flinke boetes op samenscholing, al kunnen die pas worden uitgedeeld zodra de regionale noodverordening klaar is. Grote vraag is in hoeverre gemeenten genoeg middelen hebben om de kabinetsregels te handhaven. Hoorn liet bijvoorbeeld eerder al weten 'geen leger aan handhavers' te hebben. En dat geldt voor de meeste gemeenten. "Wij hebben extra geïnvesteerd in handhavers, dat zijn er nu drie, en ook nog jongerenwerkers. Die weten ook precies waar de hotspots zijn. "

Quote

''Ik doe een beroep op ieders gezond verstand, zodat boetes niet nodig zijn''

jan franx, burgemeester koggenland

Nu worden mensen nog aangesproken om meer afstand te houden en Franx hoopt ook niet dat er boetes moeten worden uitgedeeld. "Het is het ultieme middel. Maar ik doe een beroep op ieders gezond verstand om de richtlijnen in acht te nemen zodat we onze boa's (buitengewone opsporingsambtenaren) niet hoeven in te zetten."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier