Zaanstreek-Waterland

Sporthal omgeturnd tot huisartsenpost om mogelijke coronapatiënten te helpen

25 maart 2020, 16.32 uur · Door Redactie

Whatsapp

Een huisartsenpost in topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan is vanaf gisteren in gebruik om mogelijke coronapatiënten te kunnen helpen. Artsen hebben in samenwerking met zorginstanties en de veiligheidsregio deze locatie zorgvuldig gekozen om zo de verwachte toestroom van patiënten aan te kunnen.

Het sportcentrum is verdeeld in twee verschillende hallen en dat is één van de redenen waarom voor De Koog gekozen is. "Er is hier hele goede infrastructuur en we hebben twee hallen", aldus Erik Schoofs, directeur van Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland. "In de ene hal zien we mensen met luchtwegklachten en mogelijk corona, in de andere zaal kunnen we mensen opvangen die geen coronaverdenkingen hebben."

Sinds gisteren is het 'coronadeel' van de hal al in gebruik. Het andere deel wordt nu opgebouwd. "We zijn nu nog in staat om het voor te bereiden en dus te doen", legt Erik Schoofs uit. "Als het zo erger wordt en we krijgen minder mensen om het te organiseren, dan lukt het wellciht niet meer. We pakken het nu dus liever goed aan, dan dat we straks te laat zijn." 

NH Nieuws

Op maandag kwamen ruim zestig patiënten naar de nieuwe post toe, maar het feit dat er mensen opgevangen kunnen worden geeft volgens huisarts Joost Zaat vertrouwen. "Voor dokters, voor assistenten, maar ook voor patiënten", aldus de dokter. "Je ziet dat dokters in de regio goed voorbereid zijn. Wij zijn zodanig goed voorbereid dat de continuiteit van zorg gehandhaafd kan worden." 

Quote

"Het gevoel dat het ons overspoelt ligt wel een beetje achter ons." 

Joost zaat, huisarts

Ondanks dat de situatie ook voor hem nieuw en onwerkelijk is, heeft hij langzaam wel het gevoel meer grip te hebben op de situatie. "Het gevoel is niet meer super negatief", aldus huisarts Zaat. "Gematigd positief ben ik echter pas als we over zes weken de grootste klap gehad hebben. Het gevoel dat het ons overspoelt en de vraag hoe moeten we het onder controle krijgen ligt wel een beetje achter ons." 

Het is niet de bedoeling dat patiënten zelf naar De Koog komen. Verwijzing loopt nog altijd via de eigen huisarts.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Whatsapp