Ga naar Content

Haarlemse coronapatient (27) voelt zich eindelijk wat beter: "Dit wil je niet meemaken"

Twee weken heeft de 27-jarige Haarlemmer, die anoniem wil blijven, ziek op bed geleden. Hij was een van de eerste patiënten met het coronavirus. Nu hij zich langzaam aan weer wat beter begint te voelen, wil hij heel graag aan zijn leeftijdsgenoten laten weten dat deze ziekte echt niet alleen de ouderen treft. "Ik kon nauwelijks nog lopen", laat hij weten aan mediapartner Haarlem.nieuws.nl

Adobe Stock - Foto: Adobe Stock

"Ik ben 27 jaar oud en werd op dinsdag 10 maart ’s morgens wakker met direct heftige ziekteverschijnselen, waaronder zeer hoge koorts en hoofdpijn", vertelt de Haarlemmer. "De avond daarvoor leek er eigenlijk nog niets aan de hand. Snel daarna volgde in mijn hele lichaam heftige spierpijn en ik kon nauwelijks nog lopen en dreigde ten gevolge van die heftige pijn nu en dan flauw te vallen."

Hij waarschuwde de huisarts en werd vervolgens via hem door de GGD getest op corona. Deze uitslag liet vanwege drukte enkele dagen op zich wachten. Maar eigenlijk wist hij het al: Hij had het coronavirus.

Zuurstof toegediend

"Na de eerste twee dagen werd ik heel erg benauwd", vervolgt de Haarlemmer. "Die ernstige benauwdheid zou maar liefst vijf dagen aanhouden. Ik heb normaliter nooit longklachten maar nu had ik longontsteking. De benauwdheid werd zo beangstigend, dat ik telefonisch hulp zocht bij het ziekenhuis. Men stuurde direct een ambulance met een verpleegkundige en voorzien van de nodige behandelmiddelen, waaronder pure zuurstof. Ik hoefde vooralsnog niet mee naar het ziekenhuis. De zuurstof bood gelukkig wel wat verlichting."

De Haarlemmer had telefonisch contact met een longarts. Deze belde regelmatig om te vragen hoe het met hem ging. Hij maakte duidelijk dat corona ook op jongere leeftijd kan zorgen voor levensbedreigende omstandigheden.

"De benauwdheid werd zo beangstigend, dat ik telefonisch hulp zocht bij het ziekenhuis"

ex-Patiënt met coronavirus
"Ik kon nauwelijks praten met de longarts. Via Whatsapp hield ik nu en dan contact met mijn familie, vrienden en kennissen. Ik wilde het liefst zoveel mogelijk proberen te slapen. Ik raakte zo extreem vermoeid door alles. Na vijf dagen ernstige benauwdheid was ik nog een dag of drie licht benauwd. De overige klachten, hoest-, hoofd-, keel- en spierpijn en ook de koorts hielden vele dagen aan en werden pas de laatste dagen van deze lange periode wat milder."

Eindelijk weer wat beter

Inmiddels, 14 dagen later na de eerste verschijnselen zijn de koorts en overige klachten gelukkig verdwenen. Wel heeft hij nog wat last van een kriebelhoest: "Mijn stem is weer terug gelukkig. Ik onthoud me nog van contact met anderen omdat ik niet zeker weet of ik het virus nog kan overdragen. Het lijkt me niet, maar toch."

Boodschap 

De Haarlemmer doet zijn verhaal met een nadrukkelijk doel: De boodschap verspreiden dat een coronabesmetting heel grote gevolgen kan hebben. "Houd rekening met elkaar als samenleving. Volg de instructies van overheidswege nauwkeurig op. Want ik verzeker jullie: dit wil je niet meemaken. Ook jongeren kunnen zeer ziek worden!"

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier