Ga naar Content

Strenger optreden tegen niet naleven coronamaatregelen in Haarlem

HAARLEM - De aangekondigde leefregels van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten strakker worden nageleefd. Als dit niet gebeurt, zal de politie in Haarlem strenger optreden en fikse geldboetes uitdelen. Deze boetes kunnen oplopen tot wel 400 euro. Dit laat burgemeester Jos Wienen weten. 

Foto: NH

Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen van de regering heeft de gemeente Haarlem overleg gehad met de Veiligheidsregio Kennemerland. 

De belangrijkste conclusie van dit overleg is dat de regels van anderhalve meter afstand bewaren, niet meer dan drie personen bij elkaar en geen bijeenkomsten, nog beter nageleefd moeten worden. Niet alleen burgers worden hierop aangesproken, maar ook winkeliers. 

Er zal strenger worden gehandhaafd benadrukt burgemeester Wienen. 

Jos Wienen over aangescherpte maatregelen - NH Nieuws

Vooralsnog blijft de markt gewoon doorgaan, omdat deze ook in primaire levensbehoefte voorziet. Maar ook hier zullen handhavers en politie erop toezien dat de leefregels van het kabinet worden nageleefd. 

Een aantal plekken in de stad, heeft de bijzondere aandacht van burgemeester Wienen. Vooral met mooi weer worden deze extra in de gaten gehouden en zal er worden gekeken of hier niet teveel mensen samen zullen komen. 

Wienen over coronamaatregelen - NH Nieuws

De aankondiging maandag door premier Mark Rutte dat alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni worden afgelast,  betekent voor Haarlem onder meer dat de evenementen rondom 4 en 5 mei niet door zullen gaan. Ook Koningsdag zal niet uitbundig gevierd worden en de jaarlijkse lintjesregen is uitgesteld. 

Burgemeester Wienen is in het algemeen zeer te spreken over de inwoners van zijn stad. Hij ziet dat er mooie intiatieven ontstaan en dat mensen elkaar helpen. Hij maakt zich wel zorgen om jongeren die elkaar blijven opzoeken. "Ze moeten zich realiseren dat dit nu even niet kan."

Zandvoort

Of de regels in Zandvoort nog aangescherpt gaan worden, moet nog blijken. De gemeente gaat hier de komende dagen over in beraad. Vooralsnog zijn de parkeerplaatsen bij het strand afgesloten om taferelen zoals afgelopen zaterdag te voorkomen. 

Heemstede

In de gemeente Heemstede vervalt de weekmarkt op de Valkenburgerlaan. Het Groenendaalse wandelbos is een punt van aandacht. Zolang iedereen de regels goed naleeft, blijft deze open. Mochten er toch teveel mensen naar het bos gaan en de regels niet naleven, dan zal het bos gesloten worden, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dit wordt per dag bekeken. 

Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal gaat nog bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.