IJmond

Streep door eindexamen, niet door onzekerheid: "De groepsapp explodeerde meteen"

24 maart 2020, 19.55 uur · Aangepast 24 maart 2020, 20.15 uur
Door Dennis Mantz · Foto: NH

Whatsapp

WIJK AAN ZEE - Vandaag ging er een streep door de eindexamens voor scholieren in het voortgezet onderwijs. De Wijk aan Zeese Sammy Otten (19) baalde flink toen ze het hoorde, want de schoolexamens zijn nu leidend of ze haar diploma gaat halen. "En dat is voor mij riskant; ik had juist naar het centrale examen toegewerkt." 

Sammy en haar klasgenootjes keken al maanden uit naar het eindexamen. De groepsapp van de eindexamenklas VWO van het Kennemer College in Beverwijk staat na vanmiddag dan ook geen moment meer stil.

"Die explodeerde meteen na de persconferentie", lacht Sammy tegenover NH Nieuws. "Maar toen ik het hoorde schoot ik direct ook even in de stress. Ik heb wel een paar vijven, maar gelukkig ook wat compensatiepunten. Maar zoals ik er nu voor sta, ga ik het vermoedelijk niet halen en dat zou echt vreselijk balen zijn."

Tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

De nieuwe corona-noodmaatregelen maken het volgens het kabinet onmogelijk om eindexamens in de lokalen af te nemen. De scholen moeten nu op basis van de schoolexamens beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.

Quote

"Het is voor leerlingen een bijzondere tijd en ik merk ook dat ze er wel onrustig onder zijn."

Rector van het Gymnasium Felisenum

"Ik werk al 25 jaar in het onderwijs en zo'n crisissituatie heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Marcel Kemper, rector bij het Gymnasium Felisenum. "Een buitengewoon uitzonderlijke situatie. Het is voor leerlingen een bijzondere tijd en ik merk ook dat ze er wel onrustig onder zijn."

De scholen moeten voor begin juni de schoolexmanens hebben afgenomen. "Dat moet ook gewoon lukken", vervolgt Kempers. "En het moet ook voor de leerlingen mogelijk zijn om voor die tijd te herkansen als dat nodig is. Wellicht dat we daar nu ook een klein stukje onzekerheid onder studenten mee kunnen wegnemen."

Whatsapp