Ga naar Content
West-Friesland

Horinezen starten donatieactie voor mondkapjes: de eerste 100.000 zijn al onderweg

24 maart 2020, 20.03 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

HOORN - Met de juiste connecties in China weet een groep Hoornse ondernemers hoe ze de veelgevraagde mondkapjes voor de zorg naar Nederland kunnen krijgen. De eerste 100.000 stuks zijn onderweg, maar dat moeten er nog veel meer worden. Daarom hebben ze een doneeractie opgezet en roepen ze heel Nederland op om een duit in het zakje te doen.

Het idee kwam zaterdagmiddag aan de keukentafel tot stand en vandaag is er al ruim 60.000 euro binnen. "We zijn eigenlijk pas drie dagen op gang en dat we nu al op dit bedrag staan dat is natuurlijk fantastisch", vertelt één van de initiatiefnemers Camiel Dekker. "Nu moet de sneeuwbal nog groter worden."

Tekst gaat verder onder de video.

Hoornse ondernemers starten donatieactie voor mondkapjes - NH Nieuws

Samen met acht andere Hoornse ondernemers heeft hij de actie Doneer een Mondkapje opgezet, en wat hen betreft gaat die actie tot ver buiten hun eigen stadsgrenzen. Sinds gisteren hebben ze een website waarop iedereen geld kan doneren om zoveel mogelijk mondkapjes te bestellen voor de zorg.

"Als jij tien euro doneert dan help je één zorgmedewerker voor één dag"

initiatiefnemer Camiel Dekker

Je kunt een zelfgekozen bedrag doneren maar er zijn ook zogenoemde 'heldenpakketten', zo legt Camiel uit. "Als jij tien euro doneert dan help je één zorgmedewerker voor één dag en bij een groot pakket help je een ziekenhuis voor één dag."

Om ervoor te zorgen dat het om de juiste mondkapjes gaat, staat het team in nauw contact met het Dijklander Ziekenhuis. "Straks hebben we 100.000 mondkapjes die ze niet kunnen gebruiken. Dus de certificaten en testrapporten zijn allemaal naar de desbetreffende persoon van het Dijklander Ziekenhuis gegaan en zo zijn we erachter gekomen dat het de goede spullen zijn."

Dijklander

De eerste levering van 100.000 mondkapjes wordt deze week verwacht en die gaan ze gezamenlijk overhandigen aan het Dijklander Ziekenhuis. Maar Camiel benadrukt dat de actie voor alle zorginstellingen in Nederland is. "Als het in Den Bosch meer nodig is dan moet het daar natuurlijk naartoe, het gaat er ons om dat we de mensen helpen."

Zorginstellingen kunnen ook contact met ze opnemen om via de kostprijs mondkapjes in te kopen, kijk voor meer informatie op doneereenmondkapje.nl. Hier kun je ook terecht om te doneren.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier