Sport

NL
V

Olympische Spelen officieel uitgesteld tot 2021

24 maart 2020, 12.43 uur · Aangepast 25 maart 2020, 11.40 uur · Door Redactie

TOKIO - De Olympische Spelen van Tokio gaan komende zomer definitief niet door. Dat heeft het IOC (Internationaal Olympisch Comité) middels een statement op hun site bekendgemaakt. De Spelen worden uitgesteld tot uiterlijk de zomer van 2021.

Pro Shots / Action Images

De nieuwe data van de Spelen zijn nog niet bekend. Het grootste sportevenement ter wereld, dat in 2013 werd toegewezen aan Tokio, wordt volgens het IOC in ieder geval niet in 2020 gehouden. Eerder op de dinsdag werd bekend dat de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-baas Thomas Bach het eens waren over het uitstel van de Spelen naar volgend jaar. 

Het IOCgaat donderdag in gesprek met een aantal internationale sportbonden over een nieuwe datum waarop de Olympische Spelen kunnen worden gehouden.

Voet bij stuk

Het IOC hield lang vol dat het evenement ondanks het coronavirus 'gewoon' komende zomer zou worden gehouden, van 24 juli tot en met 9 augustus. Het comité besloot zondag onder grote druk toch om uitstel te gaan onderzoeken. Het IOC zei vier weken de tijd te nemen om een beslissing te nemen, maar de door de sportwereld zo gewenste duidelijkheid kwam er twee dagen later al. De Spelen van Tokio, ook die voor de paralympische sporters, gaan naar 2021. De naam van het evenement blijft wel 'Tokyo 2020'.

In de 124-jarige historie van de Olympische Spelen gebeurde het nog nooit dat het sportevenement werd uitgesteld. Wel werden de Spelen al drie keer afgelast, in de tijden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Spelen van Tokio helemaal cancelen, was voor zowel Japan als het IOC geen optie.