Ga naar Content

Betrokken Amsterdammer Roy wil alle daken vol zonnepanelen: "En dat gaat lukken"

AMSTERDAM - Als het aan Roy Carter uit Amsterdam ligt, heeft binnen afzienbare tijd elke woning in Nederland zonnepanelen. Met zijn Energie Coöperatie Westerlicht begint hij echter eerst dicht bij huis: hij strijdt al jaren voor groenere stroom in zijn wijk. 

Deze opnamen zijn gemaakt voor de coronacrisis.

Strijders - Roy Carter - NH Nieuws

Zijn droom begon zo'n vijftien jaar geleden, toen hij als een van de eersten kwam te wonen in een 'nieuwe en groene Amsterdamse wijk'. "Na een aantal jaren hoorde ik geruchten over zonnepanelen", vertelt hij. "Ik had er geen verstand van, maar ik wilde met de tijd meegaan en schafte ze aan. Er was toentertijd nog heel weinig bekend over het effect van zonnepanelen, maar ik durfde."

Toen Roy de panelen op zijn dak had, liep hij naar eigen zeggen vol trots rond in de wijk. "Maar niemand had interesse, want 'dat kost geld'. Toen ben ik gestart met het mobiliseren en activeren van mijn buurt."

Buurtcoöperatie

De Energie Coöperatie Westerlicht werd opgericht. "Daar was ik als de kippen bij, want daar kan mijn droom gerealiseerd worden", aldus Roy. "En we zijn de laatste tijd enorm aan het groeien. Het concept is simpel: voor 1 euro kan je lid worden. Daar krijg je inspraak voor en je mag meedenken en meestemmen."

"Mijn droom: in de toekomst liggen alle daken vol met zonnepanelen"

roy carter

De coöperatie heeft inmiddels een aantal doelen bereikt. "We hebben een energiescan gehouden in Overtoom, we hebben besloten dat dit gebouw (buurthuis Ru Paré) tweehonderd zonnepanelen krijgt én we zijn samen met Waternet bezig om stroom op te wekken uit de Sloterplas. Als dat lukt krijgt Oostoever, een buurt met zo'n vijfhonderd woningen, energie."

Toekomstdromen

Roy hoopt dat in mei van dit jaar vijfhonderd mensen lid zijn van Energie Coöperatie Westerlicht. "En dat in de toekomst alle daken in de wijk zonnepanelen liggen. En dat gaan we voor elkaar krijgen. Daarna volgt heel Amsterdam, en dan heel Nederland!"

Podcast

Alle afleveringen van Strijders kun je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Volgende week aflevering 27 van Strijders met Nikki Spil. Zij heeft Zeeboerderij IJmond opgericht, waar zeewier wordt gebruikt als biofilter van water. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!