Alkmaar

NL
V

Lammetjes de wei in: "Dat alles gezond naar buiten gaat, is super!"

24 maart 2020, 06.30 uur · Door Redactie

EGMOND AAN DEN HOEF - Door het nieuws rondom het coronavirus vergeten we bijna dat het alweer lente is. En dat is te zien bij de stal van schaapsherder Marijke Dirkson in Egmond aan den Hoef. Daar lopen zo'n duizend lammetjes rond. Een deel mocht vandaag voor het eerst de wei in om te genieten van het lentezonnetje. 

Schaapsherder Marijke Dirkson van Rinnegom Landschapsbeheer heeft een drukke periode achter de rug. De geboortegolf van lammetjes, die in februari begon, is inmiddels achter de rug. Nu mogen de grasmaaiers van de toekomst voor het eerst naar buiten. 

Wennen

En als je altijd lekker dicht bij moederschaap hebt gelegen is zo'n reis best wel even wennen. In de trailer schreeuwen ze hun keeltjes schor. "We hebben nu lammeren bij elkaar gezet die we groot genoeg vinden voor het weiland. De lammeren worden in de trailer apart gezet van hun moeders. Dat is nu wel even minder leuk voor ze maar ze worden zo weer met elkaar herenigd."

Quote

"Door het gemekker weten ze elkaar altijd weer te vinden"

Schaapsherder Marijke Dirkson

De lammetjes worden, als ze groot genoeg zijn, ingezet in heel Noord-Holland. De meeste ooien gaan naar de duinen, maar er gaan ook schapen richting de dijken en wegbermen waar ze de boel kort houden. "De lammetjes drinken nog steeds melk maar ze grazen ook al. Binnen krijgen ze hooi en biks, in het weiland moeten ze het leren."

Ietwat onwennig

Als de trailer opengaat rennen eerst de moeders de wei in. Ze ruiken het verse gras en beginnen meteen te grazen. De lammetjes volgens ietwat onwennig. Sommige zijn hun moeder kwijt maar dat duurt niet lang. "Door het gemekker weten ze elkaar altijd weer te vinden."

Voor schaapsherder Marijke Dirkson is de weidegang van jonge lammetjes altijd een mooi moment. "Hier werken we naartoe. We hebben een onwijs drukke periode gehad en als alles weer gezond naar buiten gaat, is dat gewoon super!"