Sport

Atlete Holterman pleit voor uitstel Olympische Spelen

23 maart 2020, 14.01 uur · Aangepast 23 maart 2020, 14.28 uur · Door Redactie

Whatsapp

EGMOND AAN DEN HOEF - Hardloopster Jill Holterman pleit vanwege de coronacrisis voor uitstel van de Olympische Spelen. "Je doet atleten er geen recht mee, er zijn belangrijkere dingen aan de gang", aldus Holterman.

Een grote meerderheid van de atleten die zijn aangesloten bij de Athletics Association van tweevoudig olympisch kampioen Christian Taylor vindt dat de Olympische Spelen moeten worden uitgesteld.

Deze mening wordt ook gedeeld door Holterman. "Ik heb daar meerdere redenen voor. De veiligheid van de atleten komt in gevaar tijdens de voorbereiding. Daarnaast is er een gebrek aan mogelijkheden om je te kunnen kwalificeren. Tenslotte spelen er door de coronacrisis ook problemen omtrent dopingcontroles", vertelt Holterman. 

Quote

"Atleten moeten ergens naar toe kunnen werken"

Hardloopster jill holterman

Holterman snapt dat er andere belangen spelen. "Daarom is er nog geen beslissing genomen. Hoe langer je wacht, hoe meer je de atleten in gevaar brengt. Het is in niemands belang om het bekendmaken uit te stellen."

Het IOC maakte zondag bekend dat de organisatie binnen vier weken een beslissing neemt over Tokio. "Dat vind ik nog laat. Atleten moeten ergens naar toe kunnen werken. Ze zitten nu in onzekerheid", oordeelt Holterman.

EK-limiet

De Noord-Hollandse Holterman heeft de afgelopen tijd wisselend beleefd. "Twee weken geleden liep ik de halve marathon tijdens de City-Pier-City loop. Die ging als een van de laatste sportevenementen door. Daar liep ik de EK-limiet, dus daar was ik erg blij mee. Vervolgens werden heel veel wedstrijden afgelast. Het is heel erg schakelen door deze omstandigheden."

Quote

"Het is te vroeg om daar iets over te zeggen"

Hardloopster Jill Holterman

Holterman heeft zich geplaatst voor de EK, maar er is nog niet zoveel bekend over dit evenement. "Het staat eind augustus gepland, dus dat is nog heel ver weg. Ik denk dat het te vroeg is om daar iets over te zeggen. De mensen die zich daarvoor moeten kwalificeren hebben tot midden juli om zich te plaatsen voor de halve marathon."

Rustperiode

De atlete zou meedoen aan twee hardloopwedstrijden en daarna rust nemen. Door de coronaproblematiek heeft ze gekozen voor een rustperiode. "Ik heb bij mezelf vrij snel de knop omgezet. Ik heb besloten om nu al rust te pakken, zodat ik eerder kan beginnen aan de basistraining. Als de situatie hopelijk is verbeterd."

"Ik train even wat minder dan normaal door die rustperiode. Maximaal één keer per dag met een lagere intensiteit", vervolgt Holterman. "Het is goed voor mijn lichaam om op deze manier tot rust te komen. Ik denk dat dit ook een verstandige keuze is qua vatbaarheid voor ziektes." 

Holterman maakt zich zorgen over een mogelijke lockdown in Nederland. "Het is nog onduidelijk, maar ik wil dat graag voor zijn. Ik ben eigenlijk op zoek naar iemand die een loopband voor mij kan sponsoren of één die ik in bruikleen kan gebruiken."

Whatsapp