Ga naar Content

Westfriese gemeenten wachten af: hoe gaan we de coronamaatregelen handhaven?

WEST-FRIESLAND - Het is nog onduidelijk hoe er in West-Friesland gehandhaafd gaat worden op de verscherpte coronamaatregelen van het kabinet. Dat blijkt uit een rondgang langs de gemeentes door NH Nieuws. Enkele gemeenten laten al weten onvoldoende boa's te hebben om alles goed in de gaten te houden.

Foto: Gemeente Hoorn

Het kabinet maakte gisteren een reeks aan nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo krijgen gemeentes meer bevoegdheden om actief op te treden tegen mensen die zich niet aan deze maatregelen houden. 

Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is, zoals parken, stranden of bepaalde wijken. Bij groepen van drie mensen of meer, gezinnen uitgezonderd, kan worden opgetreden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van 400 euro. 

Of er in de praktijk meteen al streng gehandhaafd zal gaan worden in de West-Friese gemeentes, is nog niet helemaal duidelijk. Dat hangt af van wat er uit het overleg komt van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Zij beslissen hoe de maatregelen er in de praktijk uit gaan zien en hoe het gehandhaafd zal worden. De burgemeesters van Enkhuizen en Hoorn reageerden gisteren op WEEF radio al even kort op de aankomende maatregelen.

Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen sloot zondagmiddag al het Enkhuizerzand aan het IJsselmeer. Teveel mensen zouden het strand met het mooie weer van het afgelopen weekend als toevluchtsoord hebben gezien en om die reden besloot de gemeente het recreactiegebied af te sluiten. Op dit moment is het nog niet duidelijk of er nog meer maatregelen gaan volgen in de gemeente Enkhuizen. 

Hoorn

Gemeente Hoorn geeft aan vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. "In Hoorn hebben wij nog geen samenklontering gezien waarvan wij zeggen hier moeten wij nu ingrijpen. Op dit moment hebben wij alleen jongerenwerk lopen bij de Cruijff Courts om de jongeren aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Daarbij willen wij vooral andere alternatieven aanbieden die wel veilig en leuk zijn. Dus niet al te veel met het corrigerende vingertje omhoog, maar juist ook mensen helpen", vertelt woordvoerder Marieke van Leeuwen aan NH Nieuws. 

"We hebben geen leger aan handhavers"

Marieke van leeuwen, Gemeente hoorn

Verder wil de gemeente benadrukken dat ook veel mensen zich wel aan de voorgeschreven ‘1,5 meter’ houden. Mochten er extra maatregelen getroffen moeten worden, is de gemeente daarop voorbereid. "We hebben geen leger aan handhavers en de politie heeft ook geen leger beschikbaar voor elke wijk maar wij gaan dat natuurlijk zo goed mogelijk proberen te organiseren. Gelukkig hebben wij als grotere gemeente al wel een aardige groep handhavers", blikt van Leeuwen vooruit op het mogelijke scenario van een 'lockdown'. 

Koggenland

De gemeente Koggenland probeert ook via jongerenwerk en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) de jeugd van de straat te houden. "Jongerenwerkers en boa's maken extra rondjes langs plekken waar het doorgaans drukker is en spreken mensen aan op groepsgedrag en adviseren ze om thuis te blijven. Ook hebben we een hangplek bij een skatebaan waar veel jongeren samenkomen. Vanmorgen is er gevraagd of de boa's daar extra langs kunnen gaan", aldus gemeentewoordvoerder Esther Koning. Verder wacht de gemeente Koggeland met het treffen van strengere maatregelen. Het besluit van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is daarbij leidend. 

Markten voorzien in de eerste levensbehoefte"

Mariette Bakker, VeiligheidSregio Nhn

Markten gaan door

Vorige week is door de burgemeesters van heel Noord-Holland Noord besloten om de markten in de regio door te laten gaan. "Markten voorzien in de eerste levensbehoefte, net als de supermarkten. Daarom mogen de markten doorgaan. Wel staan de kramen verder uit elkaar dan normaal gesproken, zodat mensen goed anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden. De gemeenten houden de onderlinge afstand van mensen op de markten goed in de gaten", aldus Mariette Bakker van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Ook de gemeentes Medemblik en Opmeer laten weten het besluit van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord af te wachten. Later deze week verwachten zij meer duidelijkheid over dit besluit. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier