Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Beverwijkse bouwschool maakt gedenktegels voor razziaslachtoffers: "Prachtig doel"

21 maart 2020, 13.50 uur · Door Dennis Mantz

BEVERWIJK - De Beverwijkse opleidingsschool Bouwmensen KZW voltooit vandaag een serie van zestien herdenkingstegels voor omgekomen razziaslachtoffers. Ze doen dat op speciaal verzoek van de Wijk aan Zeese initiatiefnemer Horst Heydenreich. 

Foto: Gedenkteges voor razziaslachtoffers - NH / Dennis Mantz

Op 16 april 1944 vindt er in de IJmond een grote razzia plaats: een represaillemaatregel van de Duitse bezetter op aanslagen van het verzet. Totaal werden 486 jonge inwoners uit hun huizen gesleurd en weggevoerd naar werkkampen. Voor de 66 omgekomen slachtoffers wil de in Duitsland geboren Heydenreich een herdenkingstegel laten leggen. "Ik heb mezelf beloofd dat ieder slachtoffer een steen moet krijgen." Waarom het hem zo raakt? "Mijn volk heeft dit gedaan."

De eerste serie gedenktegels heeft Horst zelf gemaakt. Zijn inspanningen leverde echter niet het gewenste resultaat op. "Ze raakten al snel beschadigd. Toen kwam Mary van Stichting Herdenking Deportaties 1944 op het idee om de bouwschool hiervoor te benaderen. Ze hoefden niet eens na te denken over het verzoek en zijn aan de slag gegaan. Met prachtig resultaat."

Tekst gaat verder onder de video.  

Gedenktegels voor slachtoffers razzia - NH Nieuws

Voor Bouwmensen KZW is het een dankbaar project, zo stelt instructeur Martin Doodeman. "Het is een prachtig initiatief. En als we zo de mensen kunnen helpen is dat alleen maar mooi."

Coronavirus
De zestien tegels zouden in samenwerking met Stichting Herdenking Deportaties 1944  in april worden geplaatst. Dat moet gebeuren op de stoep voor de woning waar de slachtoffers zijn vertrokken. "Maar dat is nu uitgesteld vanwege het coronavirus", vertelt Mary Duinmeijer-Bos van de stichting. "Het is nu afwachten, maar hopelijk kunnen we het later dit jaar alsnog doen."

In 2021 hoopt initiatiefnemer Heydenreich alle 66 stenen klaar te hebben.