Ga naar Content

Na coronacrisis niet gelijk voetballen: “Je moet toch weer opstarten”

AMSTERDAM - De voetbalcompetities liggen stil en de spelers proberen zichzelf fit te houden met individuele programma’s. Maar als de coronacrisis voorbij is, kan er niet gelijk begonnen worden met voetballen. “Drie weken heb je wel nodig”, aldus oud-trainer Gerard van der Lem bij NH Radio Sportcafé. 

Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

“Ikzelf had acht weken nodig om weer fit te worden", lacht Van der Lem. “Als je er een paar weken uit bent geweest ben je niet alles kwijt, maar je moet toch weer opstarten. Het is wel topsport.”

"Je kan niet gelijk trainen én spelen zoals je dat eerder deed"

Oud-topatleet en sportarts in opleiding tom wiggers

Oud-topatleet en sportarts in opleiding Tom Wiggers beaamt dat. “Als je vijf weken andere dingen hebt gedaan, kan je niet gelijk trainen én spelen zoals je dat eerder deed. Je moet doen wat je uiteindelijk wilt bereiken. Hoe verder datgene wat je gedaan hebt in deze periode afstaat van je sport, hoe langer je nodig hebt om weer wedstrijdfit te zijn. Dat is iets waar sporters rekening mee moeten houden.”

Foto: Pro Shots/Joep Leenen

De vraag is of de hoogste voetbalcompetities van Nederland volledig uitgespeeld kunnen worden. Van der Lem (foto hierboven) ziet daarin mogelijkheden. “Nu het Europees kampioenschap is uitgesteld naar 2021, is er nog wat ruimte gecreëerd. Als je drie keer in de week speelt ben je er snel doorheen”, aldus de oud-trainer van onder meer Ajax (als assistent) en AZ. Een complicerende factor is daarin het aflopen van de contracten van spelers bij de clubs eind juni. 

Gevolgen gedwongen rustpauze

Als de competities weer beginnen is het lastig te zien of de spelers last hebben gehad van de gedwongen rustpauze, zegt Wiggers. “Er ontstaan altijd blessures. Stel: een speler krijgt de eerste wedstrijd na de stop een kruisbandblessure. Dan kan je niet met zekerheid zeggen of het komt door de lange pauze. Pas als het op groepsniveau gebeurt valt er wat over te zeggen.” Er kan volgens hem ook een positieve kant zitten aan deze periode. “Sporters zitten altijd op het randje van wat ze aankunnen. De vraag is altijd: ‘hebben ze wel voldoende rust?’ Nu is het omgekeerd. Nu heb je weer uitgeruste sporters, dat kan ook goed uitwerken.”

Lees ook