Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Noodmaatregelen Haarlem om lokale ondernemers te ondersteunen in tijden van corona

20 maart 2020, 17.38 uur · Door Redactie

HAARLEM - Haarlem komt lokale ondernemers in deze tijden van corona tegemoet met een aantal financiële noodmaatregelen. De coronacrisis raakt vele ondernemers bijzonder hard. Daarom komt de gemeente met aanvullende acties, naast de noodmaatregelen van het kabinet voor ondernemers.

NH Nieuws/Geja Sikma

Haarlem wil 'ondernemers nog meer bijstaan in deze moeilijke tijd, zoals met uitstel van lokale belastingen en heffingen', meldt de stad vanmiddag. "Met deze maatregelen krijgen ondernemers extra ondersteuning. De gemeente Haarlem kiest hiervoor om met deze maatregelen de eerste nood onder ondernemers te verzachten. We willen voorkomen dat ondernemers in financiële problemen komen. Ondertussen gaat de gemeente aan de slag met nog meer maatregelen."

De betaling van alle gemeentelijke belastingen voor ondernemers wordt uitgesteld tot tenminste 1 juli van dit jaar. Hierbij gaat het om onroerendezaakbelasting (OZB), toeristenbelasting, precariobelasting, reclamebelasting en bijdrage BedrijfsInvesteringsZone (BIZ). Begin juni wordt gekeken of langer uitstel noodzakelijk is.

Vorderingen

De gemeente geeft ook uitstel van betaling aan ondernemers voor lopende vorderingen
van de gemeente, en stuurt geen boetes of verhogingen. Ondernemers die daar gebruik van willen maken, dienen contact op te nemen met de gemeente. Dat kan via 14-023 of [email protected]

Voor restaurants en café's met terrassen en winkels geldt dat de precariobelasting wordt opgeschort tot tenminste 1 juli. In juni wordt gekeken of langer uitstel noodzakelijk is.

Coulant

Daarnaast kunnen kosten die gemaakt zijn voor evenementen die niet doorgaan vanwege het coronavirus, worden vergoed. "De gemeente gaat hier coulant mee om en denkt mee
met de organisaties."

De gemeente maakt uitstaande betalingen aan ondernemers zo spoedig als mogelijk over. En ze biedt ondernemers hulp bij het invullen van formulieren voor de aanvraag van vergoeding bij de Rijksoverheid. Ook dit kan via het mailadres [email protected]. Een expertteam van de afdeling Economie zit klaar om vragen van ondernemers te beantwoorden.

ZZP'ers

Speciaal voor zzp'ers zijn ook noodmaatregelen in het leven geroepen. Als ze een aanslag hebben ontvangen voor de gemeentelijke belastingen kunnen ze contact opnemen met het bedrijf dat dit afhandelt, Cocensus. Op werkdagen is er een spreekuur tussen 10.00 en 12.00 uur (via 14-023) waarbij de gemeente ondersteuning biedt en snel helpt bij financiële problemen.

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn