Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Buurtpreventieapps in Alkmaar en Enkhuizen bieden hulp tijdens coronatijd

20 maart 2020, 16.26 uur · Aangepast 21 maart 2020, 17.29 uur · Door Redactie

ENKHUIZEN/ALKMAAR - Normaal gesproken worden de buurtpreventieapps alleen gebruikt voor noodsituaties. Maar door de groeiende problemen door corona vindt de Stichting WhatsApp BuurtPreventie (WABP) het raadzaam om hier een uitzondering voor te maken. Met #coronahulp proberen ze daarom lokale acties in Nederland op te roepen. In Alkmaar en Enkhuizen is daar al gehoor aan gegeven. 

Adobe Stock - Adobe Stock

De Stichting WABP, waaronder alle buurtpreventie apps vallen, heeft samen met haar 9250 beheerders een geschat bereik van ongeveer 550.000 Nederlanders die elkaar binnen de eigen woonomgeving hulp kunnen bieden. "We hebben alle beheerders een mailtje gestuurd en gevraagd of zij in hun appgroep een uitzondering willen maken voor corona", vertelt Mike Thies namens stichting WABP. 

In de buurt Ooievaarsnest in Alkmaar en verschillende straten in Enkhuizen zijn inmiddels al acties begonnen. De bedoeling is dat alle gebruikers van de app op de hoogte worden gebracht. Mensen die hulp nodig hebben kunnen vervolgens reageren in hun eigen buurtapp. Denk bijvoorbeeld aan boodschappenhulp, een oppas of een hond die uitgelaten moet worden.