Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Meike (16) krijgt les via de tablet: "Ik mis mijn vriendinnen nu al"

20 maart 2020, 17.58 uur · Aangepast 20 maart 2020, 18.09 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

WOGNUM - "Je ziet geen vriendinnen en geen docenten. Ik zit toch wel veel liever op school dan thuis mijn huiswerk te maken", zegt de 16-jarige Meike. Sinds deze woensdag volgt ze haar lessen digitaal via de tablet. Een extra spannende tijd, want binnenkort staat het eindexamen voor de deur.

Normaal gesproken lopen er ruim duizend leerlingen rond, maar het schoolgebouw van Tabor College d'Ampte in Hoorn staat er verlaten bij. Ook alle docenten geven vanuit huis digitaal les. Na twee dagen proefdraaien met het systeem, konden de leerlingen deze woensdag al van start. 

"Het is af en toe wel lastig, we moeten er nog mee leren werken", zegt Meike vlak voor aanvang van haar les wiskunde. "We hebben een aangepast rooster en de lessen zijn wat korter zodat we daarna zelf ruimte hebben om aan de slag te kunnen."

Meike (16) krijgt les via de tablet: "Ik mis mijn vriendinnen nu al" - NH Nieuws

Via het programma Google Meet krijgt de leerling via de mail een uitnodiging om aan de les
deel te nemen. En ook hier geldt: te laat komen, wordt niet gewaardeerd. "Sommigen zijn wel echt heel erg laat en dan krijg je toch echt extra huiswerk."

Pas op aanwijzing van de docent mogen de leerlingen hun microfoon aanzetten om vragen te stellen. Ook wordt er tijdens de les druk gebruikt gemaakt van de chatfunctie. Iedere dag is er 's middags een coachgesprek waar leerlingen aan kunnen deelnemen om vragen te stellen. 

Vriendinnen

"De tabletlessen beginnen al een beetje te wennen, het gaat tot nu toe goed. Maar dat ik drie weken ook mijn vriendinnen niet kan zien, daar zit ik best wel mee", vertelt Meike. Deze week zou ze een aantal proefwerken moeten maken, maar ook die gaan niet door. Meike: "Daar had ik juist zo hard voor geleerd, maar het is niet anders."

Ook Meike's moeder, Arienne Brinkman, is positief verrast hoe snel de school de digitale lessen op poten heeft gezet. Brinkman: "Maar ik vind het wel heel confronterend en verdrietig dat we nu in deze situatie zitten."

Vooralsnog gaan de schoolexamens gewoon door. Het kabinet moet nog een besluit nemen of de eindexamens op 7 mei door kunnen gaan. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier