Ga naar Content

Ouders halen gehandicapte Jessica naar huis om verjaardag te kunnen vieren

OUDERKERK AAN DE AMSTEL - Jessica is vandaag 41 jaar geworden. Ze is lichamelijk en verstandelijk gehandicapt en wilde haar verjaardag morgen vieren op de dagbesteding van de woonvoorziening waar zij woont. 

Jessica samen met haar moeder - Foto: Jessica samen met haar moeder

Dat feest kan in deze tijd niet doorgaan en daarom haalden haar ouders haar naar huis. Jessica mag vanwege de coronamaatregelen alleen nu niet meer terug naar haar woonvoorziening. Dat vertelde de vader van Jessica, Heerco Wielinga, vanmiddag in Lunchroom op NH Radio.

Jessica woont in een woonvoorziening voor gehandicapten. Daar mag nu erg weinig bezoek komen; alleen de naaste familie en er mag maar één bezoeker tegelijk naar binnen. De ouders van Jessica wilden haar verjaardag wel goed vieren en daarom hebben ze haar vanochtend opgehaald.

"Laten we op verjaardagen de vlag uit te hangen. Dan kunnen mensen zien dat er iemand jarig is"

Heerco Wielinga, vader van Jessica

Die keuze betekent wel dat Jessica ieder geval tot zes april bij haar ouders moet wonen. "Het was wel een dilemma. Als ze naar huis komt, mag ze niet terug naar haar woonvoorziening. Om het toch te kunnen vieren, hebben we haar om vanochtend opgehaald. Ze blijft nu ieder geval tot zes april thuis", vertelt haar vader.

Spelletjes en fietsen

Normaal gesproken gaat Jessica naar een dagbesteding, maar die is nu ook gesloten. Jessica snapt gelukkig goed wat er aan de hand is, maar veel andere bewoners op haar woonverziening begrijpen het niet.

"Die mensen moeten de hele dag bezig worden gehouden door de leiding. Dat is een hele klus," zegt Heerco. "Wij spelen nu thuis veel spelletjes en gaan met Jessica fietsen."

De vlag uit

Om de dag toch feestelijk te maken hebben de ouders van Jessica de vlag uit gehangen. Heerco Wielinga hoopt dat meer mensen hun voorbeeld volgen. "Laten we op verjaardagen de vlag uit hangen. Dan kunnen mensen zien dat er iemand jarig is en dat maakt het ook wat feestelijker."