Ga naar Content

Zwemmer Kamminga wacht geduldig op water

AMSTERDAM - Zwemmer Arno Kamminga beschikt thuis over een bad. "Maar dat is geen bad waarin ik kan zwemmen", zegt hij lachend vanuit zijn nieuwe appartementje in Amsterdam. 

Foto: ANP/Robert Perry

"Ik slaap veel, ik kijk veel series en sport een beetje. Een week niet zwemmen kan geen kwaad, twee weken ook niet. Maar als het langer gaat duren, moeten we toch kijken naar een andere oplossing."

Medaillekandidaat

Kamminga diende zich de afgelopen maanden aan als medaillekandidaat voor de Olympische Spelen. De schoolslagspecialist zwom het ene na het andere record. Eremetaal in Tokio lonkt voor de 24-jarige inwoner van Amsterdam. Het coronavirus zorgt er echter voor dat zelfs het doorgaan van de Spelen onzeker is geworden.

De Japanse vlag die de afgelopen jaren ter motivatie op een deur in het oude huis van Kamminga hing, zit nog in één van de verhuisdozen. "Heel wat meubels moeten ook nog worden bezorgd, maar ja, alles ligt stil." Zelfs trainen is niet mogelijk. De Nederlandse zwemploeg dacht vorige week een mooi alternatief te hebben gevonden door gezamenlijk, afgesloten van de buitenwereld, te gaan trainen in Drachten. Na een dag moest iedereen op last van sportkoepel NOC*NSF echter terug naar huis.

"Er is gewoon geen bad voor ons"

zwemmer arno kamminga

"Alle zwembaden in Nederland zijn nu dicht, zelfs de privébaden. Die durven het ook niet aan. Voorlopig is er dus gewoon geen bad voor ons", aldus Kamminga. "Ik heb geleerd om me niet druk te maken om dingen waar ik geen invloed op heb. En hier heb ik dus geen invloed op. We moeten afwachten, allemaal."

Apparaten

Hij hoopt dat NOC*NSF binnenkort de zwemmers toestemming geeft om weer ergens het water in te duiken. "Ik doe nu alleen thuis wat oefeningen op een matje. We zijn bezig om wat apparaten te regelen, een fiets bijvoorbeeld. Gewichten voor krachttraining? Ik denk dat mijn onderburen het niet prettig vinden als ik oefeningen ga doen met gewichten van 100 kilogram."

Bang om zijn topvorm kwijt te raken, is Kamminga niet. "Ik weet wat ik moet doen, ik weet wat goed voor mij is en kan dat zo weer oppikken. Ik ben gretig om weer te beginnen, maar op dit moment zijn er grotere dingen aan de hand in de wereld. Het enige wat ik dus kan doen, is m'n hoofd koel houden. Topsport is een combinatie van fysiek en mentaal. Dat fysieke deel is relatief makkelijk, gewoon een kwestie van veel trainen. Maar dat mentale aspect is veel lastiger. Je moet je hoofd erbij houden en geconcentreerd blijven. Dat train je zowel in het water als daar buiten. En ja, in mentaal opzicht is dit wel de grootste test die je kan hebben."