Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Tussen kunst en quarantaine: verveeld Nederland maakt de mooiste kunstwerken

25 maart 2020, 13.16 uur · Aangepast 25 maart 2020, 13.49 uur · Door Thijs Bentvelzen

AMSTERDAM - Tussen kunst en quarantaine: Je kiest een kunstwerk, neemt drie attributen en probeer zelf een meesterwerk te maken. Het begon als een grap uit verveling, maar inmiddels is de quarantainekunst van de Amsterdamse Anneloes Officier een online hit. 

"Kunnen we iets leuks bedenken voor de thuiswerkers? Ik ben na één dag al helemaal doorgedraaid", appte een wanhopige collega. Dat kan, dacht Anneloes. Even rommelen in de kast en het meisje met de knoflookoorbel en de quarantainekunst waren geboren.

Gevolgd door het Stedelijk

"Ik deelde mijn 'kunstwerkje' op Instagram en kreeg daar zoveel leuke reacties op", vertelt Anneloes. "De volgende ochtend had ik tientallen nieuwe volgers, waaronder het Stedelijk Museum." Anneloes startte een nieuwe pagina waarop anderen ook hun creativiteit konden botvieren. 

Het idee ging als een lopend vuurtje. De meesterwerken stroomde binnen. Binnen 10 dagen heeft de groep ruim 50.000 volgers en honderden kunststukken. "De lat lag meteen hoog. Er zitten een paar hele goede imitaties tussen." 

Het Kunst in Quarantainemuseum is intussen een vrolijk gemêleerd bij elkaar geraapt zooitje. Er zitten realistische en abstracte werken tussen, klassiek en modern, complex en eenvoudig. "Ik herken een groot deel van de werken niet, maar geniet van elke inzending. Ik hoop alleen niet dat men nu denkt dat ik iets van kunst weet", zegt ze lachend. "Dan val ik meteen door de mand." 

Vertier

Voor Anneloes ging het vooral om een beetje vertier hebben. "Het leukste is dat iedereen mee kan doen. Zolang je wat fantasie hebt en een camera. gebruik een deken, een afwasborstel of een plumeau. Kijk om je heen en maak iets!"  

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier