Ga naar Content

Haarlemmer Huub Schous schrijft boek over eigenzinnige Tesselaars: "Eilanders houden niet van te veel bemoeienis van de overkant"

TEXEL - Op Texel doen ze dingen het liefst op hun eigen manier, zonder te veel bemoeienis van de overkant. Haarlemmer Huub Schous schreef een boek over de geschiedenis en cultuur van Texel en zijn bewoners. "Hier op het eiland houden ze zaken liefst in eigen handen. Je ziet dat aan de veerbootmaatschappij TESO, bungalowpark de Krim en je hebt natuurlijk Tessels eigen telefoonboek en de Texelse courant." 

Foto:

Als 17-jarige jongen kwam Huub Schous voor het eerst naar Texel. Hij had een seizoensbaantje bij jeugdherberg de Eijerkoogh in Den Burg. In die zomer verloor hij zijn hart aan het eiland. "Als puber ging ik natuurlijk stappen in het uitgaansleven, maar ik fietste ook het eiland over en genoot van de natuur en het strand. Ik kwam steeds vaker terug en leerde de Tesselaars kennen als open en eerlijke mensen, recht voor zijn raap. Ze maken graag een praatje. En ze zijn eigengereid en dat past ook wel bij mijn karakter." 

Eigen boek

Jarenlang werkte Huub aan zijn boek over Texel. Het is geen dik boek maar je kunt er wel alles in vinden over de ontstaansgeschiedenis van het eiland, Texel in de Gouden eeuw, de Opstand van de Georgiers, de gebruiken op Texel zoals Ouwe Sunderklaas en Meierblis, over de landbouw, de visserij en het toerisme. "De afgelopen jaren ben ik flink de archieven en boeken ingedoken. Ik heb ook gewoon een baan dus dit deed ik in mijn vrije tijd."

Om het boek ook meer eigenheid te geven heeft Huub ook een flink aantal Tesselaars geïnterviewd. "Dan dring je toch meer door in de ziel van de eilandbewoners en zo kon ik een veel persoonlijker draai aan het boek geven. " 

Foto:

Op de Groene plaats in Den Burg komt Huub een echte Tesselaar tegen. Volgens deze man blijven veel Tesselaars het liefst op het eiland wonen. "Als je een carrière op wil bouwen moet je naar de overkant. Maar voor veel Tesselaars hoeft dit niet zo nodig. Elke dag met de boot mee, nee hoor, ik blijf liever op Texel hangen, dat is de houding van veel Tesselaars", zegt de man.

Huub beaamt deze karaktertrek van de Texelaar. Je zou het gebrek aan ambitie kunnen noemen. Aan de andere kant zie je ook dat de eilandbewoner die ambitie op het eiland zelf ontplooit. Kijk naar de boeren en de ondernemers die het goed doen op hun eigen manier. Voor Huub blijft karaktertrek nummer een van de Tesselaar dat ie heel direct is: "Recht voor zijn raap zou ik zeggen". 

Foto:

Huub brengt het boek in eigen beheer uit. Hij gaat langs bij Ecomare om te kijken of ze het daar in de winkel tussen de knuffels van zeehondjes willen leggen. Ecomare neemt tien boeken van hem af.

Maar voor wie is het boek eigenlijk bedoeld? "Zowel voor de toerist, de Texelliefhebber als de Texelaar zelf denk ik", zegt Huub. "Mijn vriendin, die Texelse is en ook mijn corrector was, heeft het boek drie keer nagelezen. Zij las ook veel dingen die ze niets wist hoor. Dus voor de eilander is het ook een leuk boek!"

200313 18_10 ONZE MAN OP TEXEL - NH Nieuws