Ga naar Content

Huisdieren gaan nu zonder baasje naar de dierenarts

NOORD-HOLLAND - Door de maatregelen rond het coronavirus moeten dierenartsen aanpassingen doen in de praktijk. Niet iedereen kan meer binnen wachten en niet overal kan een baasje nog mee de behandelkamer in.

Foto: Adobe Stock / Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam

Dierenartsenpraktijk Alkmaar-Noord laat nog maar één baasje mee de behandelkamer in gaan, aldus een assistent. Ook bij Sterkliniek dierenartsen West-Friesland in Hoorn is dat het beleid. Bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam gaan ze verder. Tenzij het voor het dier echt beter is, moet de eigenaar buiten of in de wachtkamer blijven. En ook bij dierenartspraktijk Wormer komt de baas de spreekkamer niet in, staat te lezen op de website.

Reguliere zorg

Bij de meeste dierenartsen gaat de reguliere zorg gewoon door, ook bijvoorbeeld inentingen. De afweging die ze bij Sterkliniek maken. "Aan de ene kant wil je het verkeer inperken. Aan de andere kant willen we de zorg leveren die we nu nog kunnen geven. Zodat we dieren zo gezond mogelijk houden.", zegt Femke Kiestra van AniCura, dat eigenaar is van onder andere de Sterkliniek in Hoorn.

"Sommige dieren reageren overstuur als ze van hun eigenaar gescheiden worden"

Maaike Zeissink van Medisch Centrum voor Dieren

Als het voor het dier echt beter is om de eigenaar ook in de behandelkamer te hebben, maakt het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam een uitzondering. Deze kliniek heeft neemt dieren op die langer moeten blijven. Opnamepatienten krijgen nu geen bezoek. Zeissink: "We proberen te videobellen." En dat is niet alleen fijn voor de eigenaar. "Sommige dieren worden rustiger als ze de stem van hun eigenaar horen."

Wisselende reacties

Waar ze bij de dierenkliniek in Amsterdam begripvolle reacties krijgen van diereneigenaren, is dat in Alkmaar anders. "Mensen zijn wel heel makkelijk. Ze nemen geen afstand", zegt de assistente. In Amsterdam merkt het Medisch Centrum voor Dieren dat de maatregelen gewaardeerd worden. "Ze willen ook dat we zo lang mogelijk open blijven", zegt Zeissink.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier