Ga naar Content

Kledingbank Zaanstreek slipt vol: “We redden het nog een maand”

ZAANSTAD - Net als de voedselbank, heeft ook de kledingbank het zwaar. Sinds de maatregelen rond het coronavirus mag de kledingbank geen kleding meer versturen naar het buitenland en bedrijven. Met het versturen van vodden en afgekeurde kledingstukken krijgt de kledingbank geld binnen om de huur te betalen.

Foto: Kledingbank Zaanstreek

Lonneke Kroon van Kledingbank Zaanstad zegt: “We weten niet hoe lang dit gaat duren, maar ik ben er zeker van dat het een staartje gaat krijgen. We redden het financieel nog drie maanden.” Kroon verwacht dat er na de crisis juist meer vraag is naar kleding van de kledingbank. Er maken nu zo’n 1500 mensen gebruik van deze dienst. Ze verwacht dat dit in het gevolg er veel meer zullen worden. ZZP’ers, mensen met een 0-uren contract zullen het het financieel zwaar krijgen, verwacht ze.

Noodsituaties

Op dit moment is de kledingbank alleen open voor noodsituaties. “Een meneer had kapotte schoenen en moest naar zijn werk.”. Deze man heeft nieuwe schoenen gekregen, maar veel andere mensen moeten afwachten. Kroon benadrukt dat de kledingbank meer is dan een uitgiftepunt. “De drempel is hier laag, het lijkt een gewone winkel.”, en daardoor komen mensen graag langs voor een kopje koffie. Het is een sociaal moment dat voor de doelgroep erg belangrijk is. 

Uitpuilen vs. tekorten

Tot nu toe hebben de mensen er begrip voor, maar Kroon merkt dat het niet veel langer moet duren. De winkel puilt uit, want ze kan de kleding niet kwijt. De kleding willekeurig weggeven is lastig, want het moet wel passen. Ze denkt er nu aan om een garagebox te huren maar de kledingbank heeft weinig budget. Kroon is bang dat straks meer mensen tegelijk gebruik gaan maken van de kledingbank als we weer naar buiten mogen. Ze verwacht ook dat meer mensen klant zullen worden als ze door de crisis hun baan verliezen.

Recht op speelgoed

De kledingbank wil juist nu blijven helpen en heeft daardoor speelgoed beschikbaar gesteld. Niet alle kinderen hebben namelijk speelgoed thuis. Ze zetten dit in zakken buiten neer en kinderen die hier recht op hebben krijgen dit dan via een loting toebedeeld. De kledingbank is aan het onderzoeken of ze op deze manier ook toiletartikelen kunnen uitdelen, de vrijwilligers willen graag blijven helpen.

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier