Ga naar Content

Meeste rijschoolhouders sluiten hun deuren, maar niet iedereen doet mee

WEST-FRIESLAND - Het merendeel van de autorijscholen in de regio West-Friesland heeft zijn deuren gesloten als gevolg van de corona-uitbraak, maar niet iedereen blijft thuis: sommige rijschoolhouders doen melding van collega's die nog steeds doorgaan met het geven van lessen.

Foto: Adobe Stock

Bij Rijschool Hoorn worden vandaag nog wel rijlessen gegeven, maar vanaf morgen gaat dat veranderen. Rijinstructeur Metin Sahin vertelt aan NH Nieuws: "Eerder hebben wij al onze leerlingen die symptomen vertonen, verteld dat ze niet mogen lessen. Als een instructeur ziek is geldt hetzelfde verhaal. Vanaf morgen gaan wij helemaal niet meer rijden."

"Ik heb geen behoefte om de aarde vroegtijdig te verlaten"

hilda de droog

In Bovenkarspel is rijschoolhoudster Hilda de Droog afgelopen maandag al volledig gestopt met het geven van lessen. Ze vertelt dat 'de meeste rijscholen gestopt zijn', maar 'niet iedereen'. De Droog: "Ik heb wel een paar andere rijscholen zien rondrijden, gisteren tijdens het shoppen nog twee."

Ze neemt naar eigen zeggen liever het zekere voor het onzekere in tijden zoals deze. De Droog: “Ik heb geen behoefte om de aarde vroegtijdig te verlaten, dus ik blijf liever een maand langer binnen, als het nodig blijkt.”

Creatieve oplossing

Malou Roos van Rijschool Malou uit Enkhuizen is net zoals Hilda de Droog ook compleet gestopt met haar rijlessen. "Ik heb er wel heel hard over nagedacht, want als je het niet doet heb je geen inkomsten, maar uiteindelijk is dat geld je gezondheid niet waard. Hopelijk komt iedereen na de hele corona-crisis weer een proefles doen."

"Gisteren zag ik een instructeur die alleen een 'L' op het dak van zijn auto had"

Malou roos

De crisistijd leidt tot creatieve oplossingen, om toch wat geld te verdienen. Malou: "Op dit moment ben ik druk bezig om voor aanstaande zaterdag een pilot voor theorielessen via het internet te maken. Zo kunnen leerlingen online, interactief lessen blijven volgen. Ik speelde al een tijdje met het idee, maar nu ik thuis zit heb ik alle tijd om er aan te werken."

Slechte reclame

Ook Malou ziet nog steeds collega's die wél de weg op gaan, hoewel het erop lijkt dat ze doorhebben dat dit geen goede reclame is. "Gisteren zag ik een instructeur die alleen een 'L' op het dak van zijn auto had, geen bedrijfsnaam. Ik vermoed dat dit expres was."

NH Nieuws sprak buiten de aangehaalde bronnen in dit artikel met meer rijschoolhouders in de regio West-Friesland. Deze bevestigen unaniem dat het vooral de grote rijscholen zijn die op dit moment nog wel doorrijden, 'omdat daar de hardste financiële klappen vallen'. De brancheverenigingen laten de beslissing om al dan niet door te gaan met lessen over aan de ondernemers, hoewel de 1,5 meter afstand die door de overheid wordt geadviseerd niet mogelijk is tijdens het rijden.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier