Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Voedselbank Zaanstreek start inzamelingsactie: "De zorgen zijn groot of we kunnen doorgaan"

18 maart 2020, 21.00 uur · Aangepast 19 maart 2020, 15.30 uur · Door Redactie

ZAANSTREEK - Lege rekken, nu ook bij de voedselbank Zaanstreek. Sinds de aanvoer van producten vanuit het distributiecentrum in Amsterdam stil ligt als gevolg van de coronamaatregelen, en er ook al geen winkelacties gevoerd kunnen worden, slinkt de voorraad enorm. 

De voedselbank, gesitueerd in Assendelft, is nu gestart met een inzamelingsactie en roept iedereen op om zoveel mogelijk houdbaar voedsel te doneren. In bakken die voor de deur staan kunnen mensen houdbaar voedsel inleveren. 

"Normaal gesproken staat het hier helemaal vol, dat is nu wel even anders", zegt voorzitter Hans Brinkhuis terwijl hij wijst naar de lege schappen. "Gelukkig zijn er al veel mensen die ons willen helpen, en die hulp hebben we heel hard nodig."

Tekst loopt door onder video

200319_VOEDSELBANK_ZAANSTREEK - NH Nieuws

De voedselbank zegt nog niet te durven zeggen hoe lang en óf ze door kunnen gaan. Elke week steunt de bank 250 gezinnen met voedselpakketten, maar de voorraad lijkt er nu binnen drie weken doorheen te zijn. "De zorgen zijn groot en blijft groot of we wel door kunnen gaan. We bekijken het van dag tot dag."

Gebrek aan vrijwilligers

Ook is er een gebrek aan vrijwilligers, doordat veel oudere krachten nu thuis zitten uit voorzorg. "Inmiddels zijn tientallen voedselbanken in Nederland gesloten omdat ze geen voedsel en vrijwilligers hebben. Ik voel die zorg ook wel", aldus Brinkhuis. 

Vandaag kwamen de eerste mensen al langs om producten te doneren. "Dat is hartverwarmend. Pasta, rijst, soep, pannenkoekenmix, het is geweldig." Op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur kunnen mensen hier in Assendelft voedsel afgeven. Dankbaarheid gegarandeerd.  "Dit geeft ons enorm veel steun. Het geeft ons moed om door te gaan."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier