Ga naar Content

Onze sporters in het buitenland: Gino van Kessel

TRENČÍN- In de serie 'Onze sporters in het buitenland' gaan we op zoek naar Noord-Hollandse sporters die actief zijn buiten de landsgrenzen. Zij vertellen over hun ervaringen. Deze keer spraken we met Gino van Kessel. De Alkmaarse voetballer speelde onder andere bij AZ en Ajax. 

Foto: AS Trenčín

Van Kessel speelde vier jaar in de jeugd van AZ (2008-2012). "Ik heb daar een mooie tijd beleefd", vertelt de aanvaller in gesprek met NH Sport. "Op mijn vijftiende maakte ik de overstap van Telstar naar AZ." In zijn laatste seizoen bij de Alkmaarders werd hij topscorer van de A-competitie met 29 doelpunten in 26 wedstrijden. "Daarvoor had ik nog niet eerder in de spits gespeeld. Ik ben van nature meer een buitenspeler, maar ik heb mijn kans gepakt. Ik had verwacht dat AZ met een contractaanbieding zou komen, maar die kwam pas in maart. Uiteindelijk kwam ook Ajax met een aanbieding en dat is een grotere club dan AZ. Dus mijn keuze was simpel."

Eerste Slowaakse periode

Na een halfjaar bij Ajax werd Van Kessel verhuurd aan Almere City. In de zomer van 2013 maakte hij de overstap naar het Slowaakse AS Trenčín. De club had destijds een samenwerkingsverband met de Amsterdammers. "Oud Ajax-speler Tscheu La Ling is de eigenaar. Stanislav Lobotka ging van Slowakije naar Amsterdam, La Ling wilde een speler van Ajax halen." Van Kessel wilde eerst in Nederland blijven, maar La Ling overtuigde hem om naar Slowakije te vertrekken. 

"Ik was twintig en hoopte dat ik mij bij Ajax kon bewijzen"

Voetbal-avonturier Gino Van Kessel

Franse uitdaging

De Alkmaarder werd een seizoen verhuurd aan de Slowaken. Hij maakte zoveel indruk dat hij in 2014 naar het Franse AC Arles-Avignon vertrok. "Ik was twintig en hoopte dat ik mij bij Ajax kon bewijzen. Die kans kreeg ik niet, dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe club. Dat werd Arles." Van Kessel speelde een halfjaar voor de Franse club en maakte in die tijd drie trainers mee. "De president kwam naar mij toe om te vertellen dat de club er financieel slecht voor stond. Ik kon nog twee maanden doorbetaald worden. Ik heb mijn contract laten ontbinden en ging terug naar Trenčín." Aan het eind van dat seizoen werd Arles failliet verklaard. 

"De nieuwe trainer zag het niet in mij zitten"

voetballer GINO VAN KESSEL

Van Kessel beleefde in de twee daaropvolgende seizoenen zijn beste periode uit zijn carrière. In 2014/2015 en 2015/2016 pakte hij namelijk de Slowaakse dubbel met Trenčín. In het laatste seizoen werd hij zelfs topscorer van de Slowaakse competitie. De aanvaller speelde zich met deze prestaties in de kijker bij Slavia Praag. "Dat was een mooie uitdaging. In het begin ging het goed, ik was belangrijk voor het team. De president was niet tevreden over de coach. Hij werd ontslagen. De nieuwe trainer zag het niet in mij zitten." 

Verhuurperiodes

Hij vertrok begin 2017 voor een halfjaar op huurbasis naar het Poolse Lechia Gdańsk. "Ik wilde voor een interlandweekend naar Curaçao. Daar waren ze niet blij mee op de club. Ik ben uiteindelijk toch gegaan. Bij terugkomst moest ik twee weken apart trainen en uiteindelijk heb ik daar geen minuut meer gespeeld."

Het daaropvolgende seizoen werd de aanvaller uitgeleend aan Oxford United uit Engeland. "Ik begon daar erg goed. Tijdens mijn debuut tegen Portsmouth scoorde ik binnen drie minuten een mooie goal (zie onderstaand YouTube-filmpje). Die werd uitgeroepen tot Goal of the Month." De resultaten waren afwisselend en de Oxford-eigenaar vond dat de club constanter moest spelen. "Ik had destijds een Spaanse trainer (Pep Clotet red.), een temperamentvolle man. We kwamen tegen Bury op voorsprong. Hij draaide zich om naar de eigenaar en maakte een shush-gebaar. Vlak voor tijd kregen we twee goals tegen en verloren we. Hij werd daarna ontslagen. De assistent-trainer die het overnam had niks met spelers uit het buitenland. Toen was het daar ook klaar voor mij."

Tekst gaat verder onder de video

Zware blessure

In de zomer van 2018 maakte Van Kessel de overstap naar het Belgische KSV Roeselare. "In de tweede wedstrijd raakte ik zwaar geblesseerd aan mijn knie. Ik heb er vier à vijf maanden uit gelegen door die blessure." In zijn periode bij de club maakte de aanvaller wederom drie trainers mee. "De eerste zag het in mij zitten, maar hij werd ontslagen. Zijn vervanger was ook tevreden over mij. De laatste trainer was geen fan van mij." Daarom maakte hij afgelopen zomer de overstap naar het Slowaakse Spartak Trnava. 

Derde periode bij Trenčín

"Ik vond Trnava een grotere stap dan terugkeren bij Trenčín. Zij hadden de beker gewonnen en speelde in de Europa League. Ik heb daar uiteindelijk drie à vier wedstrijden gespeeld. De druk werd te groot voor de trainer, dus ik werd op de tribune gezet. Ik heb in augustus besloten om toch weer bij Trenčín te spelen." 

Van Kessel leidt een rustig leven in Slowakije. "Trenčín heeft 60.000 inwoners. Ik heb wel een 'ons kent ons-gevoel' hier. Ik word af en toe herkend op straat. Mensen spreken mij dan vaak aan op de glorie-jaren van 2015 en 2016."

De Alkmaarder zit op zijn plek in Slowakije, maar sluit een terugkeer naar Nederland niet uit. "Ik weet niet wanneer of hoe. Net als in Nederland ligt de competitie hier al een tijdje stil. Ik hoop dat er aan het eind van het seizoen een mooie club komt."