Ga naar Content
Haarlem

Geen grote zorgen om sluiting horeca: "We doen de grote schoonmaak eerder dit jaar"

16 maart 2020, 18.12 uur · Aangepast 17 maart 2020, 19.53 uur
Door: Redactie · Foto: beeld: Michael van der Putten

HAARLEM - In de stad met de meeste horeca per vierkante meter leidt het sluiten van de barren en restaurants vanwege het coronavirus nog niet tot al te veel zorgen. De meeste mensen in de horeca zijn zelfs nog optimistisch gestemd over de komende tijd: "Het is zoals het is. Als je moet sluiten, moet je sluiten. En dan ga je vrolijk wat anders doen. "

200316_horecahaarlem - NH Nieuws

Het was vanochtend wel even spannend in café In Den Uiver in Haarlem. Eigenaar Hildo Makkes van der Deijl had zijn personeel samen geroepen om de plannen voor komende weken door te nemen. Hildo: "Voor de mensen met een vast contract zullen we andere klussen moeten bedenken. Ik ga voor komende week een schema maken, want we zullen vast starten met de grote schoonmaak, en we gaan her en der wat klussen doen". Zijn personeel knikt instemmend. 

"En na de schoonmaak drinken we gezellig een pilsje"

Richard van der Splinter

Barman Arthur Cammelbeeck maakt zich nog niet echt zorgen: "Het wordt gewoon even ander werk doen, ik ben vanaf nu schoonmaker en we gaan ervoor zorgen dat alles straks opgeruimd is als we weer open mogen", lacht hij. Zijn collega Richard van der Splinter ziet een grote schoonmaak ook wel zitten. "Ik denk dat het alleen maar gezellig kan worden als we met zijn allen een beetje gaan schoonmaken. En daarna drinken we dan gezellig een pilsje", lacht hij. 

"Misschien moeten er wel tenten dicht"

HILDO MAKKES VAN DER DEIJL

Toch zijn er ook nadelen aan de komende periode. Richard: "Ik mis alleen nu wel een klein beetje fooi. Tja, de fooien zijn hier fijn." Op de vraag hoeveel hij nu mist, moet hij lachen: "Nou, dat houd ik liever voor mezelf." Zijn baas Hildo ziet ook de ernstige kant van de zaak. "Het is simpel: geen omzet draaien en wel personeelskosten en huur? Ja, dat kan ervoor zorgen, verwacht ik, dat er zaken hier in Haarlem gaan omvallen." 

"Als je moet sluiten ga je vrolijk wat anders doen"

Erwin de Zwart

Van dit eventuele noodsenario is bij Erwin de Zwart van restaurant Metzo nog niets te merken. Ook daar gaan ze opruimen, schilderen en klusjes doen. Erwin: "Natuurlijk hoop ik dat het van korte duur zal zijn en zo niet, dan moeten we het even wat langer volhouden. Mocht het echt langer gaan duren, dan zullen we werktijdverkorting aanvragen. Daardoor krijgen we de niet gewerkte uren vergoed, die wel moeten worden uitbetaald. Ook het uitstellen van belastingen of huren zou ons ondernemers kunnen helpen. De staatssecretaris Wopke Hoekstra heeft gezegd dat we er in Nederland goed voor staan, dus ik hoop dat hij de portemonnee gaat trekken. Dat zou een mooie tegemoetkoming zijn voor ondernemend Nederland. Maar ja, het is zoals het is, als je moet sluiten moet je sluiten. En dan ga je vrolijk wat anders doen. "

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn