Ga naar Content

Scholen regio Alkmaar in de weer met thuisonderwijs: "Voor opvang nog weinig animo"

ALKMAAR - De schoolpleinen lijken uitgestorven, maar binnen de muren van de scholen wordt hard gewerkt aan alternatief thuisonderwijs en opvang van leerlingen. Tot en met 6 april is het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo op slot in de strijd tegen het coronavirus.

Op een verder uitgestorven schoolplein van de Mattieu Wiegmanschool in Bergen pakt een moeder haar fiets met daarop een leeg kinderzitje. De moeder werkt zelf in het onderwijs en moet morgen gewoon aan het werk. Zojuist heeft ze gevraagd of haar kinderen morgen op de school in Bergen terecht kunnen. "Dat kan gelukkig. Ik weet nog niet hoe mijn werkdagen eruit gaan zien, maar mijn kinderen kunnen hier tenminste worden opgevangen."

Scholen corona regio Alkmaar - NH Nieuws/ Carolien Hensbergen

Deze moeder is een van de ouders die haar kinderen gewoon naar school of naar de kinderopvang kan sturen. Zij heeft namelijk een zogenoemd 'cruciaal beroep'. Kinderen van ouders met cruciale beroepen zoals bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of het openbaar vervoer kunnen de komende weken gewoon terecht op de scholen en kinderdagverblijven.

Opvang

"En dat is heel belangrijk", zegt Helma van der Hoorn, voorzitter College van Bestuur bij Samen Katholieke Scholen (SAKS) waaronder ook de Bergense Mattieu Wiegmanschool valt. SAKS is een onderwijsorganisatie bestaande uit 14 katholieke basisscholen in de regio.

Het bestuur van de scholen is bijeen om het onderwijs voor de komende tijd zo goed mogelijk te regelen. "Wij hebben die ouders juist zo hard nodig en daarom moeten we hen een passende oplossing bieden. De komende drie weken zijn onze leraren daarom gewoon nog op school." 

Ook op middelbare scholen wordt gekeken naar alternatieve opvang. Volgens Réne Rigter, voorzitter College van Bestuur bij Stichting Openbaar Voortzet Onderwijs Noord-Holland-Noord (SOVON), wordt het lesprogramma niet aangepast, maar kan de specifieke groep wel gewoon terecht op school. 

Echter, de belangstelling voor opvang lijkt gering. "Ik heb tot nu toe pas één signaal binnengekregen van iemand die interesse had, maar ik denk dat dit in het voortgezet onderwijs ook minder speelt."

Lees ook

Toch ziet ook directeur-bestuurder Robert Smid van Intergemeentelijke Stichting Openbaar Basisonderwijs (ISOB) zich een soortgelijke trend voordoen. "Op basis van een belronde langs alle schooldirecteuren van de diverse scholen die binnen onze stichting vallen, blijkt er tot nu toe weinig belangstelling voor de opvang te zijn." Wel zegt Smid dat dat de komende tijd natuurlijk nog volop kan gaan veranderen. 

Thuisonderwijs 

Naast de opvang wordt door de diverse schoolbesturen ook gekeken naar de digitale mogelijkheden voor thuisonderwijs. "Wij zijn heel snel aan het uitzoeken hoe wij passend onderwijs kunnen bieden. Zo zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat ouders kunnen beschikken over digitale middelen en inloggegevens voor educatieve programma's", vertelt Van der Hoorn.

Bij enkele scholen die vallen onder ISOB wordt niet alleen gewerkt aan digitale middelen van lesgeven, ook worden 'huiswerktasjes' meegegeven aan de ouders. ''Kinderen kunnen dan thuis huiswerk maken, de volgende dag neemt de juf of meester vervolgens digitaal contact op met de ouders over hoe het gegaan is'', aldus Robert Smid.

Lees ook

Ook binnen het voortgezet onderwijs proberen zoveel mogelijk scholen onderwijs op afstand te realiseren, zodat kinderen geen achterstand oplopen. Zo worden er bij de scholen die vallen onder SOVON lessen gegeven via bijvoorbeeld Skype of Facetime.

"Verder werken wij met een systeem in Magister. Hierin staan de huiswerkopdrachten van de leerlingen. Op afstand proberen wij vervolgens te controleren of het huiswerk daadwerkelijk gemaakt wordt", zegt René Rigter van SOVON. 

Eindexamens 

Ondanks dat de school er volgens René Rigter alles aan doet om ervoor te zorgen dat de leerlingen geen achterstand oplopen, maakt hij zich wel lichtelijk zorgen over de eindexamens. Mochten de maatregelen langer dan drie weken duren, dan zou dat volgens Rigter problematisch kunnen zijn voor eindexamenleerlingen.

"Als het bij de genoemde drie weken blijft kunnen ze denk ik netjes hun school afronden, maar als het langer duurt dan kan dit voor problemen zorgen. Dat is een kwestie van afwachten."

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier