Ga naar Content

Scholen werden 'wakker in een vreemde wereld': "Hard aan het werk met alternatieven"

DEN HELDER - Het plein bij Scholen aan Zee is leeg, op de achtergrond hoor je de vogels fluiten in het zonnetje. In de gangen en bij de kluisjes is het stil maar op de achtergrond wordt door de leraren en het bestuur hard gewerkt. Net als op andere scholen zijn er honderd zaken tegelijk te regelen.

Scholen werden 'wakker in een vreemde wereld': "Hard aan het werk met alternatieven" - NH Nieuws

"Het is heel bijzonder", zegt Reinier de Voogd, voorzitter van het college van bestuur van Scholen aan Zee in Den Helder. "Ik zei vanmorgen al dat we wakker zijn geworden in een vreemde wereld." 

Net als bij andere scholen is het, na de mededeling van gisteren door het kabinet, een kwestie van schakelen. Er wordt gezocht naar andere manieren om de leerlingen les te geven. "Digitaal is daarbij het sleutelwoord, op afstand leren. Alle leerlingen en medewerkers hebben allemaal een eigen device (computer of laptop, red.). Als ze het niet hebben dan gaan we het regelen."

Eindexamen

In heel Noord-Holland kijken vooral de eindexamenkandidaten naar de gevolgen van de sluiting: "Daar ligt onze grootste zorg. Daar is alles ook niet niet duidelijk over. De minister zal bijvoorbeeld over de data nog besluiten moeten gaan nemen. Wij kijken wat dat betreft ook naar Den Haag."

Af en toe komt er een eindexamenleerling naar de school om boeken uit zijn of haar kluisje te halen. "Dat is absoluut niet de bedoeling", zegt De Voogd. "Dat is niet volgens de richtlijnen. Wij gaan roosters maken zodat leerlingen in kleine groepjes naar school kunnen komen. Wij gaan de leerlingen en ouders daarover informeren."

Hard werken

Net als op andere scholen wordt er door het team hard gewerkt om alles weer op gang te helpen. "Gelukkig hebben we al applicaties die gebruikt kunnen worden. Die gaan we zo snel mogelijk inzetten. We weten natuurlijk niet hoe lang het gaat duren. We gaan daarom ook op zoek naar nieuwe instructiefilms en dergelijke. Dat is echt wel iets, waar we net als alle andere scholen, in zullen moeten duiken."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier