Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Gastouders vinden het onverstandig dat iedereen zich aanbiedt als oppas

16 maart 2020, 13.09 uur · Door Redactie

HEEMSKERK - Sinds de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn, zitten ook gastouders, veelal zonder werk, thuis. De beroepsgroep begrijpt niet dat mensen die zich aanbieden als oppas worden toegejuicht. 

Adobe Stock

Scholen en de kinderopvang zijn vanaf vandaag gesloten, dat betekent dat er veel kinderen thuiszitten. Er wordt opvang geregeld voor kinderen als de ouders een vitaal beroep hebben. Gastouders vallen onder de kinderopvang en hebben zich daarom ook aan de nieuwe regels te houden, ondertussen bieden veel mensen zich online aan als kinderoppas. Gastouder Margreet Heijnen uit Heemskerk begrijpt niet dat het zo wordt toegejuicht dat moeders, studenten en scholieren zich beschikbaar stellen om op kinderen te passen. "Moeders worden aangemoedigd om op andersmans kinderen te gaan passen, terwijl ik niet aan het werk mag."

Strenge eisen 

Om gastouder te worden, moet aan veel eisen worden voldaan en de mensen die zich nu aanbieden, voldoen daar niet aan. Gastouders hebben onder andere een opleiding afgerond en een speciaal EHBO- diploma gehaald, daarnaast wordt hun huis gecontroleerd door de GGD. Margreet vindt het krom dat mensen die daar niet bevoegd toe zijn, nu wél op kinderen mogen passsen, terwijl zij dat niet meer mag.

Daphne Swart van brancheverening Nysa gaat nog een stapje verder: "Iedereen moet een pas op de plaats doen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt." Zij vindt het terrecht dat kinderen niet naar de gastouders mogen, maar dan moeten kinderen ook niet door een ander worden opgevangen, tenzij dat noodzakelijk is. Door zoveel mogelijk thuis te blijven wordt de kans op verspreiding van het virus steeds kleiner, daarnaast heeft niet iedereen de specifieke kennis die nodig is om kinderen op te vangen, aldus Daphne Swart. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier