Ga naar Content
West-Friesland

Horeca Enkhuizen dicht: "Wij waren startklaar voor het toeristenseizoen"

16 maart 2020, 09.45 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ENKHUIZEN - Loop je over de Melkmarkt via het Venedie naar de Dijk dan kom je de ene horecagelegenheid na de andere tegen. De cafés en restaurants zijn het kloppend hart van Enkhuizen, maar nu moeten de deuren verplicht drie weken op slot.

Na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen wordt het steeds stiller op straat in Enkhuizen.

Even na zessen zijn bij restaurant van Bleiswijk de gordijnen dicht, net zoals bij café de Enckhuyser. En bij pizzeria Bella Vita was het personeel nog even aan het nazitten. De enige die nog een (leeg) terras had staan was visspeciaalzaak Familie Vis op de Melkmarkt, die naast eetgelegenheid ook een viswinkel is.

"Ik weet het ook niet zo goed", klinkt er van achter de balie. "Want eigenlijk is dit gedeelte gewoon een winkel, net zoals de slager en de bakker."

Karin Mazereeuw van café 't Ankertje aan de Dijk (tekst gaat verder onder de video).

Horeca in Enkhuizen dicht - NH Nieuws

Bij Dubbel & Dwars is iedereen bezig met opruimen. "Het is een mokerslag", vertelt eigenaar Hans Raven aangeslagen. "Je ziet het wel aankomen maar dan is het toch nog een klap in je gezicht."

Hij gaat de komende drie weken gebruiken om een grote schoonmaak te houden in het restaurant. "Ik ga het personeel evengoed inplannen", begint hij. Maar dan schiet hij toch een beetje in de lach. "Of misschien is het nu tijd voor een bedrijfsuitje. Maar ja waar kun je naartoe?"

"We zijn een team en we moeten dit als team oplossen."

Karin Mazereeuw - café 't Ankertje

Bij 't Ankertje aan de Dijk wordt ook het terras naar binnengehaald. Eigenaar Karin Mazereeuw zag een horecasluiting ook al aankomen. "Je merkte echt dat het bezoek terugliep na afgelopen donderdag", vertelt ze. "Zaterdag en zondag zijn we al later opengegaan om zo diensten te besparen en geen onnodige personeelskosten te maken."

Startklaar

Haar café was in de winter ook al vier maanden dicht. "Met het toeristenseizoen waren we nu startklaar om iedereen te ontvangen", aldus Karin. "We gaan weer sluiten en zorgen dat we straks spot-on zijn als we weer open mogen."

Samen met haar team houdt ze 'de spirit' erin. "We hebben zeker ook het vertrouwen dat dit goedkomt en dat we hier samen uitkomen, dat is het allerbelangrijkste. Wij zijn een team en we moeten dit als team oplossen."