Ga naar Content

Zaans Medisch Centum is klaar voor noodsituatie met coronatent

ZAANSTAD - De tent die vandaag is geplaatst, is onderdeel van het noodregime dat van kracht is in het ZMC. Op verschillende plekken in het land staan 'triage-tenten' voor de deur van het ziekenhuis, waar een eerste onderzoek van patiënten plaatsvindt.

Tent voor snelle selectie coronabesmettingen - Foto: NHNieuws

"We zijn klaar voor een noodscenario”, zegt woordvoerder Pierre Grotens. In de tent worden mogelijke coronapatiënten gescheiden van andere patiënten. Mensen die mogelijk het coronavirus hebben worden meteen in isolatie gezet. Er zijn verschillende sluiskamers die worden afgesloten door glazen deuren.

Sluisdeuren en onderdruk in de ruimtes zorgen ervoor dat het virus niet kan ontsnappen. De coronapatiënten liggen daar alleen. Het ZMC benadrukt dat je veilig bent in het ziekenhuis en niet bang hoeft te zijn als bijvoorbeeld komt om te bevallen. Er is een duidelijke scheiding tussen ‘gewone-’ en coronapatiënten.

Spoed

Het opbouwen van de tent nam enkele uren in beslag maar het duurt nog wel 1 á 2 dagen voordat de tent in gebruik zal worden genomen. De tent is 65 vierkante meter groot.

Het is de bedoeling dat niet te veel mensen tegelijk binnenkomen. Grotens: "Zo’n triage gaat heel snel." Patiënten moeten eerst de huisartsenpost bellen bij echt serieuze klachten.

"Je doet het ergens voor"

Pierre Grotens

Volgens Grootens is het ZMC goed voorbereid,  alle mogelijke processen en scenario’s per afdeling worden uitgeschreven. Grotens: “Je doet het ergens voor.”

Hamsterende patiënten

Het gerucht ging al dat het in andere ziekenhuizen gebeurde en ook het ZMC heeft er last van, patiënten stelen desinfectiemiddelen uit het ziekenhuis. “Vorige week is er in de hal van het ZMC een desinfectie pompje gestolen, dit is niet de bedoeling. We hebben dit gelijk opgelost door een nieuw pompje te plaatsen”, zegt een woordvoerder.

Het ZMC heeft nu de desinfectiemiddelen achter slot en grendel opgeborgen. Deze maatregel moet ervoor moeten zorgen dat er voorlopig genoeg desinfecterende middelen beschikbaar zijn voor medewerkers en patiënten.

Corona in Noord-Holland

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Noord-Holland? Wij verzamelen het laatste nieuws op onze themapagina.