Ga naar Content

Dienstregelingen openbaar vervoer aangepast vanwege coronavirus

Openbaar vervoerbedrijven in Noord-Holland verwachten dat ze in de komende dagen hun dienstregelingen moeten aanpassen. Aanleiding hiervoor is het coronavirus, dat er voor zorgt dat bijvoorbeeld buschauffeurs thuisblijven. 

Foto: Adobe Stock

Daarnaast blijven ook veel reizigers thuis. Gisteren riep het kabinet op om meer thuis te werken, en daar wordt massaal gehoor aangegeven. Hierdoor is het aanzienlijk rustiger in de trein, tram, metro of bus. 

Vervoerder Connexxion laat weten dat zij verwachten dat 'meer medewerkers met gezondheidsklachten zich preventief ziekmelden'. "Daarom zullen veel OV-bedrijven de dienstregeling binnenkort aanpassen", valt te lezen op hun website.

Tot nu toe hebben de maatregelen ervoor gezorgd dat twee buurtbussen in Noord-Holland Noord te kampen hebben met uitval. Bus 415 rijdt helemaal niet meer, en bij buurtbus 438 valt een enkele rit uit.

GVB: Minder voertuigen 

Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB zet ook het mes in de dienstregeling. Vanaf vandaag zal per dag worden bekeken op welk traject en op welk tijdstip de dienstregeling wordt aangepast. Zo zullen er bijvoorbeeld kortere metro's rijden. 

Het GVB adviseert reizigers de GVB-app en -website in de gaten te houden voor actuele reisinformatie. 

EBS, de vervoerder in Waterland, meldt nog geen speciale maatregelen voor een andere dienstregeling.

Achterin instappen

Foto: Bart de buschauffeur

Bij alle vervoerders geldt vanaf vandaag: achterin instappen. Ook kunnen er geen kaartjes meer worden gekocht. Het voorste gedeelte van de bussen is tijdelijk afgesloten met afzetlint. Dit wordt naar verwachting op een later moment vervangen door een 'nettere oplossing'. 

NS

De Nederlandse Spoorwegen lieten eerder al weten hun dienstregeling aan te passen. Zo worden veel extra spitstreinen geschrapt.

In Noord-Holland gaat het om de Intercity's tussen Alkmaar en Den Helder die rijden naar Eindhoven en verder, de extra Intercity's tussen Haarlem en Alkmaar en de extra spitsintercity tussen Amsterdam en Enkhuizen. 

Corona in Noord-Holland

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Noord-Holland? Wij verzamelen het laatste nieuws op onze themapagina.