Ga naar Content

Gevangenisstraf geëist voor jongeren die auto's in 't Zand in brand staken

'T ZAND - Drie jongeren die vermoedelijk een reeks autobranden van vorig jaar in 't Zand op hun geweten hebben, moesten gisteren voor de rechter verschijnen. Tegen hen is jeugddetentie geëist. Een van hen kreeg gelijk het vonnis te horen, 42 dagen gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. Hij moet ook een schadevergoeding betalen.

Foto: GLOCALmedia

Vorig jaar was 't Zand in rep en roer toen meerdere keren, kort achter elkaar, auto's afbrandden. De branden bleken te zijn aangestoken. Kermisexploitant Bert de Jongh zag zijn gloednieuwe bus in vlammen op gaan. Hij zei toen tegen NH Nieuws dat hij baalde van de brand. Hij was ook opgelucht dat het bij materiële schade was gebleven. Het had namelijk veel erger kunnen aflopen, hij en zijn gezin lagen een paar meter verderop in een mobiele woning te slapen.

Lees ook

Na de derde onheilsnacht hield de politie drie jongeren aan. Ze moesten gisteren voor de rechter verschijnen. De zaak tegen Sylwester W. (20) uit Spijkenisse en Aleksandra K. (16) uit Ten Boer werd vanwege de jonge leeftijd van K. achter gesloten deuren behandeld. Zij werden verdacht van de branden op 5 augustus, 16 en 17 oktober 2019, en enkele inbraken.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen K. 83 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van drie jaar en een flink aantal bijzondere voorwaarden. Maar aangezien ze deze periode al in voorarrest had doorgebracht, zou ze dus niet meer terug naar de gevangenis hoeven. W. moet, als het aan het OM ligt, negen maanden de jeugdgevangenis in, ook met aftrek van voorarrest, een flink aantal bijzondere voorwaarden en een proeftijd van drie jaar. In beide gevallen moeten ze schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Lees ook

De 18-jarige P. F. uit 't Zand wordt alleen verdacht van de brand op 17 oktober en van enkele kleine diefstallen. Hij moest voor de politierechter verschijnen en hoorde 42 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen, met aftrek van voorarrest. Daarnaast wilde het OM dat hij drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf zou krijgen met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden. Hij moet ook een schadevergoeding betalen. De rechter ging hierin mee en legde hem dit op, met het enige verschil dat ze hem een proeftijd van twee jaar op heeft gelegd, in plaats van drie jaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!