Ga naar Content
Haarlem

Alles stond klaar voor de opening van de F1-tentoonstelling in het Zandvoorts Museum, maar toen...

12 maart 2020, 19.32 uur · Aangepast 12 maart 2020, 20.35 uur
Door: Paul Tromp · Foto: Paul Tromp / NH Nieuws

ZANDVOORT - Een grote domper. Ben je maanden bezig met het vormgeven van een grote tentoonstelling over de Formule 1 in Zandvoort, staat alles klaar voor de grote opening van vrijdag en dan komt dat ene bericht...'het museum moet dicht.' Het overkwam Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum vanmiddag. Een korte terugblik.

NH Nieuws is donderdagmiddag uitgenodigd om te komen filmen bij de laatste opbouwwerkzaamheden voor de tentoonstelling over de Formule 1 in Zandvoort. De sfeer binnen is goed. De Heemsteedse fotograaf Aad van Koningshoven heeft zijn historische foto's aan de wand hangen en zal zo over zijn prachtige werk vertellen. "Oh nee, geen handen schudden", lachen we. We begroeten elkaar met een 'elleboogje'. Hilly Jansen schildert ondertussen nog even stukje muur wit. So far, so good. 

Aad van Koningshoven - Foto: Paul Tromp / NH Nieuws

Dicht op de coureurs

Aad vertelt hoe hij vroeger als fotograaf vlak langs de bocht de voorbij scheurende F1-bolides fotografeerde. "Gevaarlijk? Mwah, we wisten wat er zou gaan gebeuren als het mis ging. Als een wagen slipte, dan vlogen ze eerst naar de buitenkant van de bocht. " Zijn favoriete foto? "Deze hier van een chagrijnig kijkende Jackie Stewart. Hij had hier net gehoord dat hij niet meer op poleposition stond." Aad kon vroeger heel dicht bij de coureurs komen. Soms was hij net iets té dichtbij. "Op Silverstone zat ik vlak achter de wagen van Niki Lauda. Toen ik de foto maakte, reed hij ineens weg. Zat ik daar in de uitlaatgassen", lacht hij. 

Aad, van oorsprong tekenaar binnen de reclamewereld, schilderde ook veel portretten uit de autosport. Achter hem hangt een schilderij, waar Jan Lammers op pronkt. Misschien staat Jan morgen wel naar zichzelf te kijken tijdens de opening.

Maanden aan gewerkt

In een ruimte achterin het museum draait een film met historische beelden van de races op het circuit. Samengesteld door animator Stefan de Groot.  In een andere zaal staan tientallen modelracewagentjes. Alle aankondigingsposters van de  F1-races op Zandvoort, tot en met 1985, bedekken een wand.

"Toen ik hoorde dat de Formule 1 naar Zandvoort kwam, zijn we meteen aan de slag gegaan. We hebben er maandenlang aan gewerkt, ook in het hoofd. Het is zo moeilijk een keuze te maken, want er is zoveel geschiedenis", vertelt Hilly.

De foto van Niki Lauda, met wit beschermingsmasker over zijn hoofd, vindt ze zelf de meest indrukwekkende foto van Aad. "Aad heeft er een soort eerbetoon van gemaakt. Die 'oldschool'-fotografie vind ik fantastisch." Beide interviews leiden tot de volgende reportage, bedoeld om vrijdag uit te zenden in ons programma 'De Race naar Zandvoort'.

Tekst gaat door na video

Grote Formule 1-tentoonstelling in Zandvoorts Museum - NH Nieuws

Museum dicht, geen opening

Een paar uur later hangt de vlag er totaal anders bij bij het museum. In navolging van vele andere musea moet ook het Zandvoorts Museum de deuren voorlopig sluiten. "Tot nader order", zegt Hilly aan de telefoon. Vanavond had ze waarschijnlijk even op adem willen komen om morgen weer fit bij de opening te zijn. Als openingshandeling zou de laatste foto van Aad worden opgehangen. "Ik denk dat ik vanavond de hele avond achter de pc zit. Iedereen moet op de hoogte worden gebracht", zegt een teleurgestelde Hilly. 

Foto:

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving? 

 

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

 

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem