Noord-Holland

NL
V

Nieuwe corona-maatregelen raken iedereen: dit betekent het voor jouw regio

12 maart 2020, 17.02 uur · Aangepast 12 maart 2020, 18.48 uur · Door Redactie

De maatregelen van het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de komende weken grote gevolgen voor het openbare leven in Noord-Holland. 

Veel musea en evenementenlocaties moeten de deuren sluiten. Ook bijeenkomsten en evenementen met meer dan honderd bezoekers gaan niet door. Daarnaast worden veel sportwedstrijden en -trainingen afgelast. 

Onder de musea die dichtgaan, vallen onder meer het Beeld en Geluid in Hilversum, het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum in Amsterdam en het Marinemuseum in Den Helder. 

Ook blijven de deuren gesloten van poppodium Paradiso. Vrijwilligersdag NLDoet heeft alle evenementen afgelast.

Klik hieronder voor de gevolgen in jouw regio:

 1. West-Friesland
 2. Alkmaar e.o.
 3. 't Gooi
 4. Haarlem e.o.
 5. IJmond
 6. Noordkop & Texel
 7. Zaanstreek-Waterland
 8. Amsterdam
 9. Amstelland - Haarlemmermeer

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Noord-Holland? Wij verzamelen het laatste nieuws op onze themapagina.

200312_19_00_NHNIEUWS CORONA CRISIS - NH Nieuws

Officiële maatregelen 

De Rijksoverheid heeft vandaag de volgende maatregelen gepubliceerd, die voor iedereen gelden. 

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand): vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico's. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuisblijven.