Ga naar Content

Dit zijn de gevolgen van de corona-maatregelen voor de IJmond

IJMOND - Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast, zo heeft het kabinet vanmiddag besloten. Hiermee ligt een groot deel van het uitgaansleven in de IJmond plat. 

Foto: Google Streetview
  • Bioscoop Cineworld in Beverwijk neemt direct maatregelen. Het bedrijf zorgt ervoor dat er niet meer dan honderd mensen tegelijkertijd in dezelfde ruimte zijn: "In onze zalen met meer dan honderd stoelen hebben we plekken geblokkeerd in het systeem", vertelt een medewerkers van de bios. "Daarnaast passen we onze pauzes en begintijden van de films aan zodat er ook in de gangen nooit meer dan honderd mensen bij elkaar zullen zijn."
  • Het Kennemer Theater in Beverwijk gaat rigoureuzer te werk; alle voorstellingen tot en met 31 maar gaan niet door. "Ook voor vanavond is de voorstelling afgelast", vertelt een medewerker. "We gaan nu kijken hoe we dit moeten doen. Welke voorstellingen worden verplaatst en welke worden er geannuleerd." 
  • De Stadsschouwburg Velsen neemt dezelfde maatregel; alle voorstelling tot en met 31 maart gaan niet door. Ook de voorstelling van vanavond Claudia de Breij is afgelast. Over kleine voorstellingen met minder dan honderd mensen wordt nog een keuze gemaakt. 
  • De Bazaar Beverwijk is in ieder geval tot 31 maart gesloten, zo valt te lezen op de website.

  • De onthulling van het Joods Namenmonument is tot nader order uitgesteld.

  • De Kinderklimaattop die gehouden zou worden op 19 maart is afgelast. Het evenement zou plaatsvinden in het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis.
  • Wedstrijden van Telstar gaan niet door.

  • De KNVB heeft tot en met 31 maart ook alle amateurwedstrijden in Nederland afgelast. 

  • Het evenement 'Concilie der Lege Kerken' in Beverwijk gaat ook niet door. 

Bij het Kennemer Theater staan de telefoons roodgloeiend.  "Mensen zijn ongerust. Er is weleens vaker een voorstelling niet doorgegaan. Ik werk hier al dertig jaar en heb dit nog nooit meegemaakt. Ik heb net ook maar alle vrijwilligers afgebeld. Het zal wel rustig worden in de avond."

De Stadsschouwburg Velsen merkt dat mensen huiverig zijn geworden om nog naar het theater te gaan: "Ook bij kleine voorstellingen vragen mensen zich nu af of ze wel moeten gaan. Want waarom mag je niet naar een voorstelling met 750 man en niet naar eentje van tachtig? We zijn nu aan het overleggen of we ook kleine voorstellingen niet door moeten laten gaan", vertelt een woordvoerder van het theater. 

"Ik werk hier al dertig jaar en heb dit nog nooit meegemaakt"

Medewerker Kennemer Theater

Bij Cineworld maken ze zich vooral zorgen over de financiën. "De grote zalen zijn alleen in het weekend uitverkocht. Qua kaartverkoop valt het nu nog mee. Maar films worden ook steeds later uitgebracht door het virus. Uiteindelijk gaat het financieel zeker wat kosten."

Spitsuur bij Kennemer Theater - NH Nieuws

PreSail 

In Velsen worden er vooralsnog alleen theatervoorstellingen, concerten, netwerkbijeenkomsten en een gala bij Telstar geannuleerd, zo laat citymaketeer Friso Huizinga van de gemeente Velsen weten. "De grote evenementen staan voor later dit jaar gepland, dus die blijven vooralsnog buiten schot. Maar achter de schermen worden er wel allerlei scenario's bedacht."

Wat te doen als dit aanhoudt tot Koningsdag, Bevrijdingsdag of de start van het festivalseizoen? "Ik kan niet ontkennen dat ik het best spannend en onvoorspelbaar vind, zeker omdat dit voor IJmuiden en de gemeente Velsen een heel belangrijk evenementenjaar is met onder andere PreSail en SAIL Amsterdam. We zetten daar met onze stadspromotie vol op in. Hopelijk leiden de huidige maatregelen er toe dat het corona-uitbraak snel onder controle is en dat we over kunnen tot de orde van de dag."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

➡️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond, speciaal voor IJmonders. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

➡️ Stuur een mail naar onze verslaggevers via ijmond@nhnieuws.nl

➡️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/IJmond